| Vesti | Softver | Apple predstavlja novu verziju iOS-a
Softver

Apple predstavlja novu verziju iOS-a

apple

Kompanija Apple je predstavila beta verziju iOS 5, najnoviju verziju najnaprednijeg operativnog sistema za mobilne telefone. Beta verzija iOS 5 operativnog sistema uključuje: Notification Center iMessage, novi servis za slanje i primanje poruka koji omogućava lako slanje tekstualnih poruka, fotografija i video materijala između svih iOS uređaja i Newsstand, novi način za kupovinu i organizaciju pretplata na novine i časopise. Sa novom PC Free opcijom, korisnici iOS 5 operativnog sistema mogu aktivirati i podesiti svoj iOS uređaj odmah nakon raspakivanja i ažurirati softver bez potrebe za računarom.

 

„iOS 5 ima nove sjajne karakteristike, kao što su Notification Center, iMessage i Newsstand i jedva čekamo da vidimo šta će naši inženjeri uraditi sa 1500 novih API-ja“, izjavio je Stiv Džobs, izvršni direktor kompanije Apple. „Možda je najzačajnija karakteristika kod operativnog sistema iOS 5 to da je konstruisan kako bi besprekorno radio sa iCloud servisom u Post PC revoluciji koju predvodi Apple“.

Sa operativnim sistemom iOS 5 i iCloud servisom, unećete svoj Apple ID i šifru, i iCloud će se besprekorno integrisati u vaše aplikacije kako bi automatski i bežično ažurirao sve vaše mejlove, kontakte, kalendare, fotografije, aplikacije, knjige, muziku i mnogo toga, na svim vašim uređajima bez potrebe za povezivanjem sa računarom.

Notification Center korisnicima iOS 5 na inovativan način omogućava jednostavan pristup svim obaveštenjima – poruke, propušteni pozivi, obaveštenja iz kalendara i aplikacija i mnogo toga, sve na jednom mestu, bilo gde u okviru iOS 5 operativnog sistema. Kada stignu, obaveštenja se na kratko pojavljuju u gornjem delu ekrana ne prekidajući vaše aktivnosti. Jednim klizećim pokretom možete videti sva obaveštenja a jedan dodir će vas odvesti do aplikacije za više detalja. Obaveštenja se takođe pojavljuju na zaključanom ekranu, sa mogućnošću da pristupite aplikaciji samo jednim potezom prsta.

 

ios5_notificationcenter_T

 

Newsstand je jedna lepa ‘polica za knjige’ koja se lako koristi i koja služi da na jednom mestu prikaže korice svih vaših novina i časopisa na koje ste se pretplatili. Novi odeljak App Store sadrži samo naslove i omogućava korisnicima da brzo pronađu najpopularnije novine i časopise na svetu. Ako ste se pretplatili, nova izdanja se pojavljuju na Newsstand-u i automatski se ažuriraju u pozadini tako da uvek imate najnovije izdanje i najnoviji dizajn korice.

 

ios5_newstand_T

 

Safari je najpopularniji internet pretraživač dizajniran za mobilne telefone, a iOS 5 operativni sistem ga sada čini još boljim. Nove karakteristike uključuju Safari Reader, koji sređuje i podešava veličinu fonta na web stranici, tako da možete lako da se krećete i čitate. Tu je i Reading List, pomoću kog možete sačuvati članke koje biste kasnije čitali i oni se automatski pojavljuju na svim vašim iOS 5 uređajima. Tu je i Tabbed Browsing, koji olakšava navigaciju kroz više web strana na iPad-u.

    iOS 5 uključuje ugrađenu integraciju sa Twitter-om, tako da se možete ulogovati samo jednom i zatim tvitovati direktno sa svih aplikacija koje podržavaju Twitter, uključujući Photos, Camera, Safari YouTube i Maps, jednim dodirom prsta. Novi API nezavisnim programerima daju mogućnost da iskoriste prednost jedinstvenog logovanja sa sopstvenih aplikacija za iOS 5.

    iMessage u okviru iOS 5 donosi funkcionalnost organizacije poruka iPhone-a do svih vaših iOS uređaja – Phone, iPad i iPod Touch. Ugrađen direktno u aplikaciju Messages, iMessage vam omogućava da na jednostavan način šaljete tekstualne poruke, fotografije, video materijal ili informacije o kontaktima osobi ili grupi osoba koje poseduju uređaje bazirane na iOS 5 operativnom sistemu putem Wi-Fi ili 3G veze. iMessages se automatski prenosi na sve vaše iOS 5 uređaje, olakšavajući održavanje jednog razgovora preko iPhone-a, iPad-a i iPod touch-a. iMessage takođe ima opciju za dobijanje izveštaja o primanju i čitanju poruka, pomoć pri kucanju i sigurnosnu enkripciju.

     

    ios5_imessage_T

     

    Nova aplikacija Reminders vam pomaže da organizujete svoje zadatke , kreirate i grupišete slične zadatke, podesite alarme na osnovu vremena, lokacije, prioriteta i datuma, tako da mogu da vas podsete na zadatke i krajnje rokove za njihovo izvršenje ili kada stignete ili odete sa date lokacije. Reminders se takođe može videti u iCal-u i Outlook-u i automatski se ažurira.

     

    ios5_reminders_T

     

    Nove funkcije u okviru aplikacija Camera i Photos omogućavaju instant pristup kameri direktno iz lock screen-a, a taster za pojačavanje zvuka možete da koristite za brzo slikanje. Opcione linije u obliku mreže vamo pomažu da pozicionirate svoj snimak a jednostavnim dodirom zamrzavate fokus i ekspoziciju jednog subjekta. Nova aplikacija Photos vam omogućava da sečete, rotirate, poboljšate i uklonite crvene oči, i organizujete svoje fotografije u albume direktno na uređaju i delite ih u pokretu.

    Uz novu opciju PC Free, korisnici iOS 5 mogu da aktiviraju i podese svoje iOS uređaje čim ih raspakuju bez potrebe za računarom, a ažuriranje softvera na iOS platformi obavljaju se bežičnim putem i instaliraju se jednim dodirom prsta. Wi- Fi Sync na iOS 5 platformi prenosi i bekapuje vaše sadržaje bezbedno preko SSL-a i bežično sinhronizuje kupljeni sadržaj na vašem uređaju sa u iTunes bibliotekom.

     

    Dodatne nove karakteristike u iOS 5 platforme uključuju:

    • Game Center, sada sa mogucćnošcću da dodate fotografije na svom profilu, kupite nove igre iz Game Center aplikacije i da na lakši način pronađete prijatelje i nove igre.

    • Poboljšanja za Mail koja uključuju mogućnost da pišete poruke koristeći adrese koje se mogu prevlačiti, i novi bar za formatiranje sa kontrolama za podebljavanje, italic, podvlačenje i uvlačenje.

    • AirPlay Mirroring za bežično prikazivanje svega što radite na svom iPad 2 tabletu direktno na HDTV preko Apple TV-a.

    • Tastaturu podeljenu tako da obuhvata čitav sistem za još lakše kucanje na iPad-u.

     

    Izvor: Apcom

     

    Komentarišite na forumu

     

    Tagovi

    Ivan Vujić

    Software, storage, network etc editor @ AXE
    Database migration @ RC ETF

    Dodaj komentar

    Kliknite ovde da biste poslali komentar