| Vesti | Ostalo | Spam u 2013-toj godini
Ostalo

Spam u 2013-toj godini

spam 2013

Količina spama u poslanim e-mailovima je i dalje u padu. U poslednje tri godine broj poslatih neželjenih poruka je opao za 10,7 procentnih poena. Čini se da se oglašivači sve više okreću raznim vrstama legitimnog onlajn oglašavanja koje su sada dostupne i koje imaju veću stopu odgovora sa manjim troškovima nego što spam može da ponudi.

U nekim spam kategorijama reklamno oglašavanje je u velikoj meri zamenjeno zlom poštom kao što su spam poruke koje reklamiraju ilegalnu robu i pornografiju. Tipičan primer je kategorija putovanja i turizma koji nosi 5-10 odsto ukupnog spam saobraćaja. Ovih dana, reklame kao ove su retke, ali stručnjaci uočavaju brojne zlonamerne mejlove koji aktivno ugrožavaju oblast putovanja i razonode.

 

 

IT stručnjaci često preporučuju da korisnici redovno ažuriraju svoje antivirus programe, i to je nešto što su sajber kriminalci pokušali da iskoriste u 2013. godini. U mejlovima za koje se činilo da su poslati od strane poznatih proizvođača antivirus programa, kao što su kompanija Kaspersky Lab, McAfee, ESET, Symantec itd., insistiralo se da korisnici odmah ažuriraju svoje sisteme koristeći prikačeni fajl. Za fajl se ispostavilo da sadrži Trojanca iz grupe ZeuS/Zbot koja je napravljena da krade osetljive podatke korisnika, posebno finansijske informacije.

U pokušaju da dobiju što veći broj korisnika, ali svesni spam filtera koji blokiraju neželjene poruke, oglašivači pribegavaju trikovima. Deo masovnog broja mejlova stiže pretplatnicima koji su se složili sa time da dobijaju reklame, a deo se šalje adresama koje su preuzete iz ogromnih baza podataka koje su ove kompanije kupile-ljudima koji nikada ne pristaju da primaju te poruke. Ako su mejlovi blokirani od strane spam filtera, oglašivači kontaktiraju prodavca i pokušavaju da dokažu da su njihovi mejlovi legalni time što pokažu web sajtove gde korisnici mogu da se prijave i odjave bilo kada. Ovo postavlja novi zadatak za anti-spam industriju i vodi ka razvoju novih tehnologija zasnovanih na dobrom glasu pošiljaoca.

Azija je odgovorna za 55,5% spamova u svetu u 2013. godini (povećanje od 5,3 procentnih poena u odnosu na 2012), prati je Severna Amerika sa 19% (+3,2 procentnih poena). Udeo Istočne Evrope se skoro udvostručio u odnosu na prethodnu godinu, stavljajući ovu oblast na treće mesto sa 13,3%. Zapadna Evropa ostaje na četvrtom mestu uprkos smanjenju od 2,4 procentnih poena, dok je udeo Latinske Amerike na petom mestu sa trostrukim padom u poređenju sa 2012. godinom. Kaspersky Lab je istražio i poreklo odakle je poslat spam. Ovog puta, detektovan je i značajan udeo od 0,47 procenata ukupnog spama koji je poslat sa servera lociranih u Srbiji. Ovo Srbiju postavlja na 27. mesto medju zemljama izvorima spama.

 

spam po regijama

 

Aktivnost spama u brojkama:

 

  • Količina spama u elektronskoj pošti je bila 69,6 odsto u 2013. godini, što je 2,5 procentnih poena manje nego prethodne godine

  • Procenat elektronske pošte sa zlonamernim prikačenim fajlovima je bio 3,2 odsto-što je 0,2 procentnih poena manje nego u 2012. godini

  • 32,1% fišing napada je usmereno na društvene mreže

  • Najveći izvori spama su bile Kina (23%) i Sjedinjene Američke Države (18%)

  • Čak 0,47 procenata ukupnog spama poslato je sa servera lociranih u Srbiji što Srbiju postavlja na 27. mesto među zemljama izvorima spama

 

Izvor: Kaspersky

 

Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar