| Vesti | Hardver | ASUS predstavio prvu Thunderbolt 2 sertifikovanu matičnu ploču
Hardver

ASUS predstavio prvu Thunderbolt 2 sertifikovanu matičnu ploču

ASUS prva Thunderbolt2 sertifikovana ploca

Kompanija ASUS je predstavila Z87-Deluxe/Quad matičnu ploču. Ono zanimljivo kod ove matične ploče je to što je ona prva na svetu koja je dobila Intel sertifikat za Thunderbolt 2 tehnologiju.

ASUS Z87-Deluxe/Quad ATX matična ploča, bazirana na Intel Z87 čipsetu, poseduje dva Thunderbolt 2 porta za povezivanje do 12 uređaja istovremeno. Svaki port ima brzinu protoka podataka do 20Gbit/s i kompatibilni su sa Thunderbolt 1 tehnologijom.

 

 

Originalni Thunderbolt standard ima četiri odvojena kanala za prenos podataka koji postižu maksimalnu brzinu prenosa od 10Gbit/s po kanalu. Thunderbolt 2 standard spaja ova četiri kanala u dva 20Gbit/s dvosmerna kanala, koji su 4X brži od USB 3.0 standarda. Zajedno sa podrškom za DisplayPort 1.2, Thunderbolt 2 može simultano da isporučuje video prikaz ekstremno visoke rezolucije na najnovije monitore sa 4K/2K (4096 x 2160) rezolucijom i da,komunicira sa drugim uređajima kojima je potreban veliki protok kao što su hard diskovi. Uz ugrađeni HDMI port, ASUS Z87-Deluxe/Quad može da „pokrene“ tri 4K UHD monitora istovremeno.

Thunderbolt 2 podržava i serijsko povezivanje do šest uređaja na svakom portu. Kako poseduje dva Thunderbolt 2 porta, ASUS Z87-Deluxe/Quad se može povezati sa do 12 uređaja istovremeno, što značajno umanjuje potrebu za dodatnim hubovima i pomaže da korisnikova radna površina bude urednija.

 

ASUS prva Thunderbolt2 sertifikovana ploca 1 T

 

Z87-Deluxe/Quad poseduje i druge eskluzivne ASUS tehnologije. Dual Intelligent Processors 4 sa četvorostrukom optimizacijom predstavlja jednostavan alat pomoću kojeg korisnik može u toku rada podešavati performanse sistema i hlađenje radi smanjenja buke i efikasnijeg rada, a sve to samo sa jednim klikom. UEFI BIOS predstavlja prijatan interfejs koji će olakšati postavljanje prečica za brži pristup najčešće korišćenim opcijama.

Z87-Deluxe/Quad uključuje i NFC Express dodatak koji automatizuje uobičajene radnje i funkcioniše tako što korisnik prisloni pripadajući NFC tag ili uređaj kompatibilan sa NFC standardom na kućište. NFC Express se može koristiti i za bezbedno logovanje na  Windows nalog bez potrebe za ukucavanjem lozinke, kao i za pokretanje više aplikacija koje su potrebne za određeni radni zadatak. Uz upotrebu besplatne Wi-Fi GO! & NFC Remote companion aplikacije za uređaje kompatibilne sa NFC standardom, korisnici dobijaju opciju da sinhronizuju fotografije i video snimke sa desktop računarom, kao i da daljinski kontrolišu sistem bez komplikovanih podešavanja.

 

Izvor: ASUS

 

Komentarišite na forumu

 

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar