| Vesti | Softver | Skype i Snapchat ponovo omogućeni u Saudijskoj Arabiji
Softver

Skype i Snapchat ponovo omogućeni u Saudijskoj Arabiji

CITC Ban

Od 2013. godine, u Saudijskoj Arabiji je zakon da su telefonski pozivi nakon osam sati uveče zabranjeni bio na snazi, ali je vlada ipak odlučila da taj zakon ukine.

Servisi koji budu poštovali pravila odobrena od strane CITC (Komisije za komunikaciju i informacionu tehnologiju), će moći da funkcionišu.

Prema rečima čelnika CITC, prekid zabrane je sproveden u delo kako bi se proširilo poslovanje putem interneta.

„Ova odluka stupa na snagu, u skladu sa savremenim trendovima u ICT sektoru, oslanjanjem na data revenue, kao i na dodatne servise, i da bi ovaj primer trebalo da slede svi operateri.“ – navodi se u saopštenju.

Takođe se dodaje da će vlasti raditi sa svim zainteresovanim strankama kako bi se svim pretplatnicima telekomunikacija omogućila najbolja moguća usluga koja je u skladu sa njihovim potrebama i ambicijama.

Saudijska Arabija je prvobitno uvela zabranu 2013. godine, iz bezbednosnih razloga za usluge poput WhatsApp i Skype-a, koji imaju sigurnosne komunikacione protokole koje je teško nadzirati spolja.

Samim tim, vlasti navode da će ukidanje zabrane olakšati ljudima i kompanijama da neometano posluju, ali da će i samim tim, profiti tri glavna telekomunikaciona preduzeća (Saudi Telecom Co, Mobily i Zain) biti redukovani.

 

CITC Ban 01

 

Izvor: CITC

 

Komentarišite na forumu