| Vesti | Softver | Prepoznajte phishing uz Google-ov kviz
Softver

Prepoznajte phishing uz Google-ov kviz

Phish

Pre nekoliko dana, Google-ova Jigsaw jedinica objavila je kviz koji testira sposobnosti korisnika da identifikuju phishing email-ove.

Kviz će vas testirati uz niz emailova, kako biste videli da li možete razlikovati znakove phishing-a.

„Phishing je najčešći oblik sajbernapada“, objašnjavaju iz Jigsaw-a u postu na svom blogu. „Jedan procenat poruka koje se danas šalju su pokušaji phishinga.“

Kako se navodi u postu, kviz se zasniva na treninzima koje je Jigsaw održao sa „10.000 novinara, aktivista i političkih lidera.“

Ukupno, postoji osam primera sa kojima vas Google testira – jedni predstavljaju legitimne email-ove, dok su drugi prevare u vezi sa phishingom.

Mnogi primeri su zapravo zasnovani na stvarnim događajima, kao što je masovni pokušaj phishinga koji je pogodio korisnike Google Doc-a 2017-te.

 

Phish 01

 

Nakon svakog emaila, Google objašnjava znakove koji bi vam aludirali na to da je u pitanju prevara, poput prelaženja preko URL-ova da biste proverili gde vode i provere pravopisa e-mail adresa.

Zlonamerni korisnici često pokušavaju da pošalju emailove koje imaju URL-ove, koji sadrže imena kompanija kao što su Google ili Dropbox, ali obično postoji neka vrsta traga koja bi vas ubedila u suprotno.

Jigsaw je eksperimentalni inkubatorski projekat u okviru Google-a koji ima za cilj rešavanje širokih geopolitičkih problema u tehnološkom prostoru, često kroz relativno jednostavne mikrosajtove i softverske projekte.

U prošlosti, grupa je proizvela softver za otkrivanje troll-sova, open-source alat koji pomaže medijskim organizacijama da novinarima pruže VPN, kao i AI alate koji filtriraju uvredljive komentare.

 

Izvor: Google Jigsaw

 

Komentarišite na forumu…