| Vesti | Softver | Preminuo Paul Allen (65), suosnivač Microsoft-a
Softver

Preminuo Paul Allen (65), suosnivač Microsoft-a

Allen

Svet tehnologije je ostao bez Paul Allen-a, suosnivača Microsoft-a koji je preminuo u svojoj 65. godini usled komplikacija od Non-Hodgkin lymphoma-e.

Allen se borio sa rakom godinama unazad, još od kada je prvi put dijagnostikovan 1982., izlečen 2009. godine, i nakon što je objavio da se rak vratio prvog oktobra.

Za sobom je ostavio svoju sestru, a dece nije imao. Allen je kreirao Microsoft zajedno sa Bill Gates-om 1975. godine, i on je Microsoft-u ujedno dao i ime.

Ono što je još važnije jeste da je on pristao na sudbonosni dogovor koji će Microsoft učiniti tehnološkim gigantom.

Dogovor je bio da se kupi Tim Paterson-ov Quick and Dirty Operating System, odnosno QDOS, 1980. godine i pomogne svojoj kompaniji da se DOS dostavi IBM-ovim prvim računarima.

Bio je stalni zaposleni do 1982. godine, ali je ostao u upravnom odboru kompanije do 2000. godine i od njega je zatraženo da ostane izvršni savetnik. Paul Allen je bio pronalazač sa 43 američka patenta pod njegovim imenom i bio je jedan od najistaknutijih tehnoloških investitora na svetu.

 

Allen 01

 

 

Jednoglasno je podržao SpaceShipOne Burt Rutana, osnovao kompaniju Stratolaunch Sistems za svemirski prevoz i započeo Vulcan Aerospace kako bi svemirsko putovanje postalo pristupačnije.

Preuzeo je kontrolne uloge u kablovskom gigantu Charter i Ticketmaster-u, a njegov tim Vulcan Capitala ulagao je u brojne startup-e. On je osnovao Allen Institut za Artificial Intelligence, Brain Science i Cell Science, kako bi unapredio računarstvo i medicinu, a grupa Paul G. Allen Frontiers podržala je najnovije koncepte biološke znanosti.

Istraživanje je bio glavni fokus, uključujući i finansiranje SETI-jeve Alien Telescope Array i višestrukih misija za oporavak brodolomnika. Podržao je ekološke i anti-Ebola inicijative, i posedovao je Portland Trail Blazers i Seattle Seahawks, delom posedovao Seattle Sounders i osnovao Museum of Pop Culture.

 

Izvor: Microsoft Blog

 

Komentarišite na forumu…