| Vesti | Softver | „Pametni servisi“ Telekoma Srbija i kompanije Ericsson za građane Pančeva
Softver

„Pametni servisi“ Telekoma Srbija i kompanije Ericsson za građane Pančeva

uvodna

Zahvaljujući saradnji Grada Pančeva i kompanija Telekom Srbija i Ericsson, od danas je građanima Pančeva omogućena upotreba pametnih servisa EcoBus i BusTracker, a informacije o kvalitetu vazduha i atmosferskim prilikama, kao i o lokaciji autobusa biće im dostupne u svakom trenutku preko Interneta i mobilnih telefona.

 

 

EcoBus servis prikazuje informaciju o kvalitetu vazduha, temperaturi, pritisku ili vlažnosti u realnom vremenu na interaktivnoj mapi na mobilnom telefonu ili internet stranici. Tačnu lokaciju željenog autobusa u javnom saobraćaju, kao i vreme dolaska sledećeg vozila, građani Pančeva moći će da provere korišćenjem BusTracker servisa. Građani Pančeva moći će da provere željene informacije putem weba, mobilnih aplikacija, a BusTracker još i pozivanjem kratkog koda ili slanjem SMS-a, po ceni od 6 dinara sa PDV-om.

 

ECOBUS 01

 

„Pre dve godine postavili smo cilj i danas, u saradnji sa kompanijom Ericsson, možemo da se pohvaliti da smo ga ostvarili, a kao društveno odgovorna kompanija smo se i potrudili da stanovnicima Pančeva omogućimo kvalitetniji život. Ovo je odličan primer kako se saradnjom privatnog i javnog sektora, kao i primenom najnovijih tehnoloških dostignuća može doprineti poboljšanju kvaliteta života zajednice. EcoBus i BusTracker su samo neke od usluga u okviru M2M koncepta koji omogućava komunikaciju raznovrsnih uređaja putem telekomunikacione infrastrukture, a dobra vest je da se dalja ekspanzija sličnih rešenja tek očekuje“, naglasio je Saša Leković, direktor Direkcije za tehniku Telekoma Srbija, nakon potpisivanja ugovora o korišćenju pametnih servisa.

Za polaznu tačku u realizaciji ovog projekta odabran je Grad Pančevo u nastojanju da se promeni svest i odnos prema životnoj sredini i da se ujedno poboljša kvalitet svakodnevnog života građana. Vesna Martinović, gradonačelnica Pančeva, povodom ove saradnje izjavila je: „Grad Pančevo čini velike napore kada govorimo o uvođenju različitih procesa i mehanizama kako bi zaista bio grad po meri svih svojih građana i kako bi odgovorio vremenu u kojem živimo. Na tom putu svakako da je neophodna podrška ozbiljnih partnera, kao što su kompanije Ericsson i Telekom Srbija. Uvođenjem sistema EcoBus i BusTracker, Pančevke i Pančevci dobijaju mogućnost da na brz način saznaju udaljenost vozila od stajališta, ali i kvalitet vazduha, što je za naš grad posebno značajno. U proteklom periodu mi smo zamenili polovinu voznog parka našeg gradskog prevoznika i kada se tome doda i uvođenje pametnih servisa, mislim da naši sugrađani imaju razloga da budu zadovoljni, jer su sada veoma vidljivi koraci u modernizaciji javnog prevoza na teritoriji grada Pančeva“.

 

ECOBUS 02

 

Rešenje primenjeno u Pančevu je rezultat istraživačkog projekta „Sensei“ koji je finansiran od strane Evropske unije, a primena ovog rešenja i na druge gradove u Srbiji je u toku. Podsećamo, prvi probni uređaj instaliran je u Beogradu 2010. godine na odabranim gradskim autobuskim linijama, a zatim su tokom probnog perioda, od 2011. godine do marta 2012. godine pametni sistemi primenjeni u Pančevu, i to na celom autobuskom voznom parku koji broji 60 autobusa.

„U Ericssonu smo veoma zadovoljni što je pilot projekat, koji smo zajedno sa Telekomom Srbije pokrenuli krajem 2010. godine, uspešno realizovan čime je Pančevo postalo deo smart city porodice. Posebno bismo istakli spremnost i zainteresovanost grada Pančeva da implementira EcoBus i BusTracker pametne servise, koji će pomoći građanima da budu bolje informisani i gradu da što efikasnije organizuje gradski saobraćaj. Putem web, kao i mobilne aplikacije za Android mobilne telefone, svi zainteresovani građani biće u prilici da provere vreme dolaska autobusa na stanicu kao i podatke o kvalitetu vazduha u Pančevu. Takođe, moguće je poslati sms upit i saznati za koliko minuta autobus dolazi na određenu stanicu. Saradnja Ericssona i grada Pančeva se ovde ne završava i u planu su realizacije drugih smart servisa kao što je „pametno“ parkiranje. Naša želja je da Pančevo i njeni građani budu aktivan deo Umreženog društva“, izjavila je Milena Matić, menadžerka kompanije Ericsson za marketing i strategiju.

Kompanije Telekom Srbija i Ericsson, projektom EcoBus, koji je deo nagrađivanog Smart Santander projekta, ušle su u najuži izbor za nagradu na GSMA kongresu u Barseloni, najvećem svetskom sajmu telekomunikacija u kategoriji “Najbolje mobilne inovacije za automobilsku industriju, usluge prevoza i komunalne usluge“. Uvođenjem ovih servisa, kompanije su pokazale da aktivno učestvuju u razvoju mreža budućnosti u kojima će ljudi, senzori i inteligentni objekti komunicirati korisćenjem telekomunikacione mreže.


Izvor: Telekom Srbija


Komentarišite na forumu