| Vesti | Softver | Mountain Lion dostupan od jula preko Mac App Store-a
Softver

Mountain Lion dostupan od jula preko Mac App Store-a

uvodna

Apple je najavio da će Mountain Lion OS X, nova verzija operativnog sistema za desktop računare, biti dostupna od jula preko Mac App Store-a. Mountain Lion predstavlja više od 200 inovativnih karakteristika, uključujući novu Messages aplikaciju, Notification Center, Sharing opciju kroz ceo sistem, Facebook integraciju, Dictation, Power Nap, AirPlay, Mirroring, Game Center i unapređenu sigurnost sistema kroz Gatekeeper. Sa iCloud servisom u osnovi OS X sistema, Mountain Lion čini sinhronizovanje sadržaja na svim vašim uređajima lakšim nego ikada.

 

“Brzina inoviranja na Mac računarima je zaista izvanredna. OS X Mountain Lion dolazi samo godinu dana nakon uspešnog predstavljanja Lion OS X sistema”, izjavio je Filip Šiler, viši potpredsednik za globalni marketing u kompaniji Apple. “Sa iCloud-om koji je uključen u sam sistem i novim Notification Center-om, Messages, Dictation, Facebook integracijom i mnogim drugim opcijama, ovo je najbolji OS X do sada”.

Koristeći Vaš iCloud nalog, Mountain Lion čini da lakše nego ikada kreirate Vaš Mail, Contacts, Calendar, Messages, Reminders i Notes. Nove Reminders i Notes aplikacije pomažu Vam da zapamtite važne zadatke i brzo zabeležite misli, dok iCloud sve automatski sinhronizuje. Documents in the Cloud radi sa aplikacijama koje su sinhronizovane sa iCloud-om, uključujući Apple iWork tako da u svakom trenutku i na svakom uređaju možete pristupiti i raditi na Vašim dokumentima.

 

Mountain Lion MacBook Air T

 

Nova Messages aplikacija zamenjuje iChat i donosi iMessage na Mac, te možete slati poruke svima koji poseduju iPhone, iPad, iPod Touch ili drugi Mac računar. Možete da uključite i dodatke (attachments), fotografije visokog kvaliteta i HD video, a vaše iMessages se pojavljuju na svim vašim uređajima, tako da se možete uključiti u razgovor upravo tamo gde ste stali. iMessages uključuje i grupne konverzacije, poruke o dospelim i pročitanim porukama, indikatore kucanja i sigurnu “end-to-end” enkripciju. Messages aplikacija takođe podržava tradicionalne IM servise, uključujući AIM, Yahoo!, Google Talk i Jabber.

Mountain Lion prikazuje obaveštenja, a sa Notification Center aplikacijom možete videti sva Vaša obaveštenja iz OS X operativnog sistema i nezavisnih aplikacija na jednom mestu. Možete podesiti koje aplikacije šalju obaveštenja, tip obaveštenja koja dobijate i koliko se obaveštenja prikazuje u Notification Centru. Kada želite da se fokusirate na posao ili gledanje filma, možete da odaberete da privremeno ugasite sva obaveštenja.

 

Mountain Lion iMac 1 T

 

Novi sistem deljenja (Sharing) kroz ceo sistem se nalazi u samom Mountain Lion operativnom sistemu, tako čineći lakšim nego ikada deljenje linkova, fotografija, video sadržaja i drugih fajlova. Pritiskom na Share dugme možete brzo podeliti šta god želite bez potrebe da prelazite u drugu aplikaciju. Potrebno je da se samo jednom ulogujete na neki servis kao što je Facebook, Twitter, Flickr i Vimeo. Facebook i Twitter su integrisani sa Notification Center-om pa možete dobijati obaveštenja kada Vam neko pošalje poruku ili Vas pomene na Twitter-u.

Sa uključenom podrškom za Facebook, možete da kačite fotografije, linkove i komentare direktno iz aplikacija. Kada ste ulogovani, vaši Facebook prijatelji automatski se pojavljuju u kontaktima sa njihovim profil slikama. Vaša Facebook obaveštenja rade sa Notification Center-om u Mountain Lion operativnom sistemu, a možete čak i da kačite sadržaj na Facebook iz samog Notification Centra.

Dictation je integrisan u Mountain Lion OS i omogućava Vam da diktirate tekst svuda gde možete da kucate, bez obzira da li koristite aplikaciju dizajniranu od strane kompanije Apple ili nekog drugog developera. Mountain Lion, takođe, predstavlja i Power Nap, inovativnu novu tehnologiju koja omogućava da Vaš MacBook Pro sa Retina displejom i MacBook Air (druge i treće generacije) budu sinhronizovani dok su u “sleep modu”. Power Nap automatski sinhronizuje Mail, Contacts, Calendar, Reminders, Notes, Photo Stream, Find My Mac i Documents in the Cloud aplikacije, i kada je uključen skida softverska unapređenja i skladišti podatke sa vašeg Mac računara koristeći Time Machine.

 

Mountain Lion iMac 2 T

 

Novi revolucionarni Gatekeeper čini preuzimanje softvera sa interneta sigurnijim dajući vam kontrolu nad odabirom aplikacija koje želite da instalirate na Vašem Mac računaru. Možete odabrati da instalirate aplikacije sa svih sajtova, kao što činite danas, ili sa maksimalnom zaštitom možete podesiti da Gatekeeper dozvoli instalaciju aplikacija samo sa Mac App Store-a. Prema pre-definisanim podešavanjima, Gatekeeper Vam dozvoljava da instalirate aplikacije sa Mac App Store-a i aplikacije sa sajtova developera sa jedinstvenim Developer ID-em dobijenim od kompanije Apple. Pored dnevnih provera za nova sigurnosna unapređenja, Mountain Lion uključuje “app sandboxing” koji sprečava da aplikacije sa greškom kompromituju Vaš sistem, i ASLR jezgro za unapređenu zaštitu protiv “buffer overflow” napada.

 

Dodatne nove funkcije Mountain Lion operativnog sistema uključuju:

  • AirPlay Mirroring – jednostavan način da bežično pošaljete sve što se nalazi na vašem Mac računaru u rezoluciji do 1080p na HDTV koristeći Apple TV, ili poslati audio do risivera ili zvučnika koji koriste AirPlay

  • Game Center donosi popularnu društvenu mrežu iz iOS-a na Mac, te možete uživati u multiplayer igrama sa Vašim prijateljima u realnom vremenu bilo da su na Mac računaru, iPhone-u, iPad-u ili iPod Touch-u

  • Brži Safari sa unificiranim Smart Search poljem, iCloud Tabs koji prikazuju otvorene tabove na svim vašim uređajima, i novi Tab View koji vam omogućava da brzo prelazite sa jednog taba na drugi

  • Nove karakteristike za kinesko tržište, uključujući značajno unapređen unos teksta, novi kineski rečnik, jednostavno kreiranje popularnih e-mail naloga, Baidu pretraživač u Safari-u, integrisano deljenje na Sina Weibo i popularne video sajtove kao što su Youku i Tudou

  • Preko 1.700 novih API-a koji daju developerima pristup nanjnovijem OS jezgru i web tehnologijama, kao i najnovije karakteristike OS X-a, uključujući Documents in the Cloud, Notifications, Sharing i Game Center.

 

 

Izvor: Apple


Komentarišite na forumu

Tagovi

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar