| Vesti | Softver | Kineska državna novinska agencija predstavila AI voditelja vesti
Softver

Kineska državna novinska agencija predstavila AI voditelja vesti

Xinhua

Xinhua, kineska državna novinska agencija, je predstavila, kako tvrde, „prvog AI voditelja vesti na svetu“, koji je kreiran u saradnji sa lokalnom search engine kompanijom Sogou.

Postoje dve nezavisne verzije istog voditelja – jedna varijanta prenosi vesti na engleskom jeziku, dok je druga varijanta zadužena za mandarinski jezik.

AI-powered voditelji spajaju sliku i glasovne profile stvarnih voditelja i veštačku inteligenciju, koja pomaže pri govoru, pokretima usana, izrazima lica, pored čitanja, uvrščivanja, kao i obrade sadržaja koji se na kraju uploaduje kao video isečak koji je generisan od strane AI.

Iz razvojnog tima se navodi da postoji još dosta detalja koji se moraju korigovati, dok završni proizvod ne podseća neodoljivo na stvarnog lika.

Voditelji su dostupni preko distribucionih platformi Xinhua, uključujući zvanične kineske i engleske aplikacije, WeChat public nalog, online TV web stranicu i dva Weibo naloga.

Na ovakav potez kreiranja virtuelnog voditelja se došlo nakon ideje o isporučivanju materijala 24 časa dnevno na zvaničnoj web strani i različitim društvenim medijskim platformama, čime se smanjuju troškovi proizvodnje vesti i poboljšava efikasnost.

 

 

Izvor: Xinhua

 

Komentarišite na forumu…