| Vesti | Softver | IBM-ov Watson analizira Wimbledon mečeve
Softver

IBM-ov Watson analizira Wimbledon mečeve

IBMWatsonWimbledon

Šta povezuje Wimbledon i IBM-ov kompjuterski sistem i veštačku inteligenciju Watson koja rešava odgovore na što prirodniji način? Poplavljen rečima hvale od čelnika te kompanije kao sistem koji može da reši najkomplikovanije zadatke poput dizajniranja, kreiranja, proizvodnje, medicinskog lečenja, otkrivanja bolesti, crtanja portreta ili plaćanja računa, usluge ovog sistema će biti implementirane u teniskim mečevima Wimbledona.

Oni koji budu prisustvovali Wimbledonu će moći da pristupe digitalnom asistentu iz Watson-ove kuhinje nazvanom “Fred” preko mobilne aplikacije. Fred će im pomoći u tome da se lakše orijentišu, nađu najbliže štandove sa hranom da utole glad, kao i pri analizi ko trenutno igra meč i u koje vreme.

IBM, zajedno sa klubom koji je domaćin Wimbledona je razvio tehnologiju koja može da predvidi koliko će blizu meč biti baziran na metrici nazvanoj “kompetitivna margina”, koja upoređuje koeficijente igrača i njihove prinudne i neizvršene greške.

Ovo će pomoći gledaocima da pronađu mečeve koji će biti posebno uzbudljivi za gledanje. Tehnika kompanije će takođe ukazati na strategije koje svaki igrač može koristiti u datom meču i ko će najverovatnije pobediti. Highlight reelovi će takođe biti kompilovani automatski od strane Watsona. Pri tome će se uzeti u obzir važnost stečene tačke do ukupnog ishoda igre, razmera reakcija publike, obima i tona postova preko društvenih mreža, kao i analiza lica igrača.

 

IBMWatsonWimbledon 01

 

Iz ovoga će se moći odrediti šta treba uključiti u highlight reel odigranog meča, koji će moći da se kompajlira za manje od 30 minuta. IBM drži veze sponzorstva sa Wimbledonom još od 1990te godine, i Watson je oduvek bio vitalan deo događaja.

 

Izvor: IBM

 

Komentarišite na forumu