| Vesti | Softver | Google+ pretprela još jednu provalu podataka
Softver

Google+ pretprela još jednu provalu podataka

Google

Google-ova društvena platforma Google+ je bila žrtva još jedne provale podataka u tri meseca, i kao rezultat toga, biće trajno ugašena u aprilu sledeće godine, i to četiri meseca ranije nego što je prethodno planirano.

U oktobru mesecu, Google je otkrio da su pronašli veliki bezbednosni propust koji je potencijalno targetirao oko pola miliona Google+ korisnika.

Kompanija je istog trenutka donela odluku da ugasi servis u avgustu 2019. godine.

Prošlog meseca, Google je opet primetio bezbednosni propust, i to onaj koji bi otkrio lične informacije od oko 52.5 miliona korisnika, uključujući imena, email adrese, zanimanja, rod, datume rođenja, status veze, kao i godine.

Bilo da ste ih podesili na vidljive za javnost ili ne, ovi podaci bi bili dostupni developerima koji koriste Google+ API.

Ovo je za kompaniju Google bila kap koja je prelila čašu, i saopštenju za javnost je navedeno da će servis zatvoriti svoja vrata četiri meseca ranije nego što je to planirano, a API će prestati sa funkcionisanjem nakon 90 dana.

Iako je API bug potencijalno oštetio na desetine miliona korisnika, Google tvrdi da nije našao nikakve dokaze o tome da se eksploatisanje podataka ikada odigralo. Takođe, sigurnosna rupa je već pokrivena, tako da će nekoliko preostalih fanova biti u mogućnosti da koriste servis do proleća.

 

Izvor: Google

 

Komentarišite na forumu…

Tagovi