| Vesti | Softver | CD Projekt RED će navodno platiti zaostala autorska prava autoru knjiga The Witcher
Softver

CD Projekt RED će navodno platiti zaostala autorska prava autoru knjiga The Witcher

The Witcher 01

Andržej Šapkovki, autor knjiga sage o Geraltu, je jako lošu odluku doneo kada je odbio ponudu od CD Projekt RED da mu se isplaćuje procenat profita od autorskih prava prodaje igara iz serijala The Witcher. Umesto toga, odabrao je da mu se isplati poveća suma novca unapred i odrekao se prava na profit od prodaje igara. Desilo se to da je Witcher postao mega popularan, CD Projekt RED postao jako cenjena kompanija, a Šapkovci je propustio veliku šansu i nije dobio ništa osim nekog vida promocije svojih knjiga.

Prošle godine se odlučio na to da ipak zatraži procenat od zarade koju je CD Projekt RED dobio na osnovu uspeha Witcher serijala, tražeći 16 miliona dolara kao naknadu za dodatna autorska prava. CD Projekt RED su isprva odbili njegov zahtev sa izjavom da Šapkovski iznosi krajnje neosnovane zahteve i preveliku sumu, imajući u vidu da se u prvobitnom ugovoru odrekao svega toga u korist CD Projekt RED, jer nije verovao u uspeh franšize.

Činjenica je da je studio potpuno legalno i legitimno dobio autorska prava na serijal, tako što su Šapkovskom unapred isplatili sumu za koju su se dogovorili na samom početku, a on im dao punu dozvolu da rade sa serijalom šta žele i da mu više ne isplaćuju autorska prava.

Uprkos svemu tome CD projekt RED su se predomislili, izjavivši da žele da ostanu u dobrim odnosima sa piscem, imajući u vidu da su njegove ideje inspirisale čitavu franšizu uspešnih igara od strane studija i da će mu isplatiti deo onoga što je tražio kao naknadu.

The WItcher 02

Izvor: CD Projekt RED

 

Komentarišite na forumu…