| Vesti | Softver | Bug na Facebook-u, „procurele“ fotografije korisnika
Softver

Bug na Facebook-u, „procurele“ fotografije korisnika

Facebook

Facebook je obelodanio privatne fotografije od oko 6.8 miliona korisnika aplikacijama koje nisu trebale da ih vide – kompanija je navela u svom saopštenju.

Ove aplikacije su bile ovlašćene da vide ograničeni skup fotografija korisnika, ali je bug omogućio da vide one slike kojima pristup nije odobren.

U to se ubrajaju fotografije iz Stories-a, kao i fotografije koje su ljudi upload-ovali ali nikad nisu objavili (pošto je Facebook sačuvao kopiju).

Cela situacija se odigrala između 12og i 25og septembra ove godine, a čelnici kompanije Facebook su naveli da su tek 25og otkrili provalu podataka.

Oni korisnici koji su bili meta će dobiti notifikaciju koja ih upozorava da su njihove fotografije kompromitovane.

Facebook takođe navodi da će raditi sa developerima kako bi obrisali kopije fotografija kojima nisu trebali da pristupe.

 

Facebook 01

 

Taktički gledano, do 1.500 aplikacija od 876 različitih developera su najverovatnije pristupili njima. Facebook navodi da bug ima veze sa greškom pri login-ovanju, kao i API-om za fotografije, koji dopušta developerima da pristupe Facebook fotografijma sa svojim aplikacijama.

Svi zahvaćeni korisnici su se loginovali na neku third-party aplikaciju koristeći svoje Facebook naloge i dali im neki nivo pristupa fotografijama. „Žao nam je što se ovo dogodilo“, napisao je Tomer Bar, direktor inženjeringa u Facebook-u.

Obelodanjivanje dolazi tačno jedan dan nakon što je Facebook otvorio pop-up instalaciju u Njujorku kako bi pokazao ljudima kako „možete upravljati svojom privatnošću“ na sajtu.

 

Izvor: Facebook

 

Komentarišite na forumu…

Tagovi