| Vesti | Softver | Apple pretpremijerno predstavlja iOS 6
Softver

Apple pretpremijerno predstavlja iOS 6

uvodna

Apple je pretpremijerno prikazao iOS 6, predstavivši više od 200 novih mogućnosti ovog mobilnog operativnog sistema. Izdata je i beta verzija za članove iOS razvojnog programa. iOS će biti dostupan korisnicima iPhone, iPad i iPod touch uređaja ove jeseni kao besplatna nadogradnja sistema. Nove iOS 6 mogućnosti uključuju: potpuno novu Maps aplikaciju sa kartografijom koju je dizajnirao Apple, turn-by-turn navigaciju i novi, neverovatni “flyover” pogled, nove Siri mogućnosti, uključujući podršku za više jezika, lak pristup sportskim rezultatima, preporukama restorana i liste filmova. Tu su i Facebook integracija sa kontaktima i kalendarom, sa mogućnošću za dodavanje sadržaja direktno iz Notification centra, aplikacije sa podrškom za Siri i Facebook kao što su Photos, Safari i Maps, Shared Photo Streams kroz iCloud, kao i Passbook – najjednostavniji način da dobijete sve propusnice na jednom mestu.

 

“iOS 6 nastavlja ubrzan korak inovacija koji pomaže kompaniji Apple da ponovo inovira telefon i kreira iPad kategoriju, obezbeđujući najbolje mobilno iskustvo koje je dostupno na bilo kom uređaju”, izjavio je Skot Forstal, stariji potpredsednik za iOS softver u kompaniji Apple. “Jedva čekamo da stotine miliona iOS korisnika iskusi neverovatne nove mogućnosti u iOS 6 sistemu, uključujući novu Maps aplikaciju, proširenu Siri podršku, duboku Facebook integraciju, Shared Photo Streams i inovativnu novu Passbook aplikaciju”.

iOS 6 uključuje potpuno novu Maps aplikaciju sa vektorskim elementima koji čine grafiku i tekst glatkim, a pomeranje, naginjanje i uveličavanje neverovatno tečnim. Nova turn-by-turn navigacija vas vodi do cilja sa izgovorenim instrukcijama, a neverovatna “flyover” mogućnost poseduje fotorealističan interaktivni 3D prikaz. Informacije o stanju na putevima u realnom vremenu vas drže u toku po pitanju vremena koje vam je potrebno kako bi stigli na cilj i nudi alternativne putanje koje štede vreme ukoliko se stanje u saobraćaju značajno promeni. Uz to, lokalno pretraživanje uključuje informacije za preko 100 miliona objekata sa info karticama koje nude Yelp rejting, opise korisnika, dostupne popuste i fotografije.

 

iOS6 1 T

 

Siri, sada dostupan za novi iPad, ali i iPhone 4S, uključuje podršku za engleski, francuski, nemački i japanski, i dodaje podršku za španski, italijanski, korejski, mandarinski i kantonski. Siri je optimizovan za upotrebu u 15 zemalja i pomaže vam da završite još više posla samo uz pomoć vašeg glasa, bilo da je u pitanju nalaženje najnovijih sportskih rezultata ili rezervacija u restoranu. Takođe možete zatražiti od Siri da postavi novi status na vašem Facebook nalogu, na Twitter-u ili da pokrene aplikaciju. Uz to, Siri unapređuje funkcionalnost bez ruku još više sa novom Eyes Free postavkom, omogućavajući vam da vršite interakciju sa svojim iPhone-om koristeći ništa više osim glasa.

Ugrađena Facebook integracija je najbolja do sada na mobilnom uređaju, omogućavajući vam da se samo jednom prijavite i post-ujete iz “notification” centra, uz pomoć Siri ili upotrebom aplikacija sa Facebook podrškom, uključujući Photos, Safari i Maps. Informacije o vašim Facebook prijateljima se drže sinhronizovanim preko svih vaših iOS uređaja, sa automatskim ažuriranjem detalja u kontaktima kada se promene i zakazivanjem događaja i rođendana u vašem kalendaru. Takođe možete “lajkovati” sadržaj direktno iz App Store-a i iTunes aplikacija i videti šta vaši prijatelji preporučuju.

Sa više od 125 miliona korisnika koji već uživaju u iCloud-u, iOS 6 predstavlja nove načine za deljenje fotografija sa prijateljima i porodicom koristeći Shared Photo Streams. Jednostavno izaberite fotografije koje želite da podelite, izaberite koji prijatelji će dobiti album, i Shared Photo Stream album je odmah dostupan na njihovim iOS uređajima, iPhoto i Aperture na njihovom Mac-u, preko interneta ili čak na Apple TV-u. Vi i Vaši prijatelji možete komentarisati i “lajkovati” bilo koju fotografiju u podeljenom albumu.

Nova Passbook aplikacija je najlakši način da dobijete sve vase propusnice na jednom mestu, kao što su propusnice za avion ili propusnice za košarkašku utakmicu. Passbook vam dozvoljava da skenirate vaš iPhone ili iPod touch kako biste koristili kupon, da uđete na koncert ili da se prijative u vašem hotelu. Passbook automatski prikazuje vaše propusnice na vašem Lock Screen-u prema specifičnom vremenu ili mestu, tako kada želite da uđete u vaš omiljeni kafić vaša kartica za lojalnost se prikazuje i možete da je skenirate i kupite kafu ili da proverite stanje na vašem računu. Passbook može čak i da vas upozori na promene vezane za vaš let koje se dešavaju u poslednjem trentku ili odlaganje letova na aerodromu.

Baziran na Apple-ovom obećanju da će obezbediti inovativna rešenja za obrazovanje i pristupačnost, iOS 6 predstavlja Guided Access. Ova nova karakteristika dozvoljava roditelju, učitelju ili administratoru da isključi hardverske dugmiće kako bi zaključao iOS uređaj, unutar jedne aplikacije, specijalno korisne za testiranja ili pomoć ljudima sa posebnim potrebama kako bi bili fokusirani na učenje. Guided Access takođe uključuje mogućnost da se ograniči dodir na određene delove ekrana.

 

iOS6 2 T

 

Dodatno, novi iOS 6 sadrži i sledeće:

 

  • Poboljšanja za Safari, najpopularniji mobilni browser na svetu, kao što su Cloud tabovi, offline liste za čitanje, ubacivanje fotografija i pogled u punom ekranu. Tu je i podrška za FaceTime pozive putem mobilnih mreža

  • Mogućnost da se podesi VIP Mailbox, čineći lakšim brz pregled poruka od strane bitnih ljudi koje svrstavate kao VIP

  • Opcija da se odbiju dolazni pozivi sa kratkom porukom, da se podesi podsetnik za propuštene pozive i da se omogući nova Do Not Disturb opcija

  • Kao i potpuno novi set poboljšanja i servisa posebno napravljenih za iOS korisnike u Kini, kao što je poboljšano ukucavanje teksta i ugrađena podrška za popularne Kineske servise uključujući Baidu, Sina Weibo, Youku i Tudou.

 

 

Izvor: Apple


Komentarišite na forumu

Tagovi

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar