| Vesti | AXE | Kako sastaviti High End PC? – najava [Video Tutorijal]
AXE

Kako sastaviti High End PC? – najava [Video Tutorijal]

High End PC tutorijal

Detaljni epizodni video tutorijal uskoro kreće

 

Ukoliko do sada niste pogledali naše video tutorijale na temu kako sastaviti HTPC, vreme je da bacite pogled na PRVI i DRUGI deo tih tutorijala jer uskoro kreće epizodni video tutorijal na temu „Kako sastaviti High End PC“!

Naš glavni i odgovorni urednik Dušan Srbljak, aka Dule (animaN), se potrudio da tutorijali ne budu dosadni, već istovremeno i zabavni i edukativni, a vodio Vas je detaljno kroz sklapanje tih računara korak po korak.

Tako će biti i ovoga puta, ali u više video epizoda, jer je priča daleko kompleksnija! Vežite se polećemo.

Da bi ste sastavili High End PC u startu je potrebno da imate vrhunske komponente, a sve kreće od napajanja, te je izbor na Super Flower Leadex Platnim od 1200W. Dule će detaljno pričati o ovom napajanju u video tutorijalu, a mi odmah možemo da kažemo da je reč o jednom od najboljih napajanja koje se može kupiti na kugli zemaljskoj, ako ne i najbolje.

 

High End PC tutorijal 005 T

 

Napajanje je obezbedila kompanija CaseKing, a domaći distibuter Mid9 je pogurao celu priču i ovom prilikom im se zahvaljujemo!

U vreme kada su počele da se skupljaju komponente (maj 2014) za ovaj build, flagship platforma je bila Intel X79, međutim to se promenilo u međuvremenu, i sada je na snazi Intel X99 platforma. Testirali smo jednu matičnu ploču koja je zasnovama na X99 čipsetu, pa bacite pogled na tu recenziju ako već niste. Međutim, kako smo mi već našli vodene blokove za ASUS X79 Sabertooth, ostajemo pri toj platformi u tutorijalu, ali to ne menja u mnogo stvar, jer je i dalje reč o veoma moćnoj platformi, koja će udomiti Intel Core i7 4930K procesor, dakle i dalje imamo High End PC.

 

High End PC tutorijal 015 T

 

Vodeni blokovi? Da! Hladićemo matičnu ploču (naponsku jedinicu i čipset) sa vodenim blokovima, kao i procesor i grafičke karte, a to znači da ćemo koristiti custom komponente za vodeno hlađenje, pa krenimo od „vodenih blokova“ za grafičke karte.

 

High End PC tutorijal 019 T High End PC tutorijal 020 T
   
High End PC tutorijal 017 T High End PC tutorijal 021 T

 

Kompanija EK Water Blocks ili skraćeno EKWB je obezbedila dva full cover vodena bloka za AMD Radeon R9 290/290X grafičke karte, kao i back plate, a to odmah znači da u priči imamo dve AMD Radeon R9 290 grafičke karte koje je obezbedila domaće predstavništvo AMD-a! Dakle, imaćemo moćan grafički pod sistem u CrossFire-u.

 

High End PC tutorijal 014 T

 

Izbor kućišta je pao na Fractal Design Arc XL koje je jednostavno pogodno za montiranje custom vodenog sistema, naročito ako su radijatori povećih dimenzija, a jesu…

 

High End PC tutorijal 001 T

 

Izbor radijatora je pao na više nego odlične Phobya G-Changer modele u 360 i 280 varijanti, a od strane iste ove kompanije su potpisani rezervoar i CPU vodeni blok.

 

High End PC tutorijal 006 T High End PC tutorijal 007 T High End PC tutorijal 008 T
     
High End PC tutorijal 009 T High End PC tutorijal 010 T High End PC tutorijal 011 T

 

Kompanija Kingston je obezbedila 4x8GB Beast RAM memorije, koja radi na taktu od 2400 MHz:

 

High End PC tutorijal 018 T

 

High End PC je nezamisliv bez SSD-a, a u tutorijalu ćemo koristiti dva Kingston HyperX 3K SSD-a od 240GB!

 

High End PC tutorijal 022 T

 

Kompanija Cooler Master i njihovo loklano predstavništo obezbedili su nam gejmerske periferije iz njihove „Aluminum Gaming“ serije, a u našim rukama su Pulse R slušalice i Reaper miš, dok uskoro treba da nam stigne i moćna Mech tastatura.

 

High End PC tutorijal 012 T

 

Dobar računar mora da bude tih, a da bi bio tih moraju se koristiti kvalitetni ventilatori, koje smo dobili od kompanije Black Noise, zahvaljujući kompaniji CaseKing.

 

High End PC tutorijal 016 T

 

Naravno, u priči će biti još dosta sitnih komponeti, ali smo mi želeli da fokus trenutno bacimo na sve ove koje smo naveli, dok će Dule iz epozode u epizodu da ulazi kao i do sada u detalje i sve Vam detaljno objasniti.

 

High End PC tutorijal 002 T High End PC tutorijal 003 T
   
High End PC tutorijal 004 T High End PC tutorijal 013 T

 

Ovo je bila kratka tekstualna najava koja ima ideju da Vam zagolica maštu, a još jednom se zahvaljujemo sledećim kompanija koje su nam i Vam omogićile ovaj video tutorijal! Palac gore za njih!

 

High End PC tutorijal 023 T

 

Prva epizoda tutorijala će bit „emitovana“ na PCAXE YouTube kanalu sredinom oktobra 2014. godine, a ukoliko se do sata niste pretplatili (subscribe), pozivamo Vas da to uradite i na taj način podržite PCAXE. Vidimo se uskoro na PCAXE YouTube kanalu!

 

Komentarišite na forumu…

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar