| Vesti | Ostalo | Svetska zdravstvena organizacija: Zavisnost od gejminga je bolest
Ostalo

Svetska zdravstvena organizacija: Zavisnost od gejminga je bolest

WHO

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je zvanično klasifikovala zavisnost od gejminga kao bolest koja se može dijagnostifikovati.

Takođe, ova bolest će biti uvrštena u 11. priručnik međunarodnih klasifikacija bolesti ogranizacije (International Classification of Diseases – ICD), koji će biti pušten u javnost ove godine.

„Ipak, iako je zvanično potvrđeno njeno uvrštanje u ICD, zavisnost od gejminga se još uvek nalazi u fazi nacrta, kao i da se trenutno ona opisuje kao šablon ponavljajućeg i kontinuiranog gejming ponašanja koje je do te mere ozbiljno da poseduje prednost nad ostalim životnim interesovanjima.“ – navodi se između ostalog u izveštaju britanskih medija.

Takođe, iz nacrta, Svetska zdravstvena organizacija obraća pažnju na produžene dijagnostičke periode od najmanje 12 meseci, i tek tada se može potvrditi da neko pati od ove bolesti, ali vreme dijagnoze može biti „znatno kraće ako su simptomi ozbiljniji“.

Kao simptomi ove bolesti se navode nemogućnost kontrole nad gejmingom (učestalost, intenzitet, kao i trajanje), povećana važnost koja je pridodata gejmingu, kao i nastavljanje ili eskalacija gejminga uprkos negativnim posledicama.

 

Izvor: WHO

 

Komentarišite na forumu

Tagovi
k

kocka

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar