| Vesti | Ostalo | Sony proširuje „Beyond HD“ set alata
Ostalo

Sony proširuje „Beyond HD“ set alata

uvodna

Sony ima dugu istoriju u inovaciji i razvoju proizvoda koji omogućavaju profesionalcima da kreiraju multimedijalne sadržaje koji uzbuđuju auditorijum i podižu iskustvo gledaoca na sledeći nivo. Sony je u „High Definition“ eri otišao još dalje i obezbedio korisnicima set alata koji obezbeđuju kompletan ciklus u montaži i produkciji 4K materijala.

 

 

Filmovi su kao svoj osnovni medijum koristili filmsku traku na koju je vršeno snimanje. U poslednjih 10 godina, digitalizacija preuzima primat, a Sony je bio pionir digitalnih HD kamera. Od 2006, 4K postaje podrazumevana rezolucija u bioskopima, a od januara ove godine, prateći demonstraciju Sony-jeve kamere sa 8K senzorom (CineAlta F65), demostriran je (u saradnji sa vodećim proizvođačima objedinjenih pod SRMASTER alijansom) i set alata koji u potpunosti prati tok kreiranja i postprodukcije video materijala u 4K rezoluciiji. Za one kojima nije jasno šta 4K podrazumeva, reći ćemo samo da je reč o video materijalu rezolucije od 4096×2160 piksela, a to je četiri puta veće od onoga što definiše 1080p standard (1920×1080).

Sony je predstavio i XAVC, novi otvoreni format za kompresiju video materijala u 4K rezoluciji. Format koristi MPEG4 AVC-H.264 kodek, i jedan je od ključnih faktora u razvoju familije produkcionih alata koje smo u uvodu pomenuli. Za sada, četrnaest kompanija je najavilo nameru da licencira ovu tehnologiju.

 

BEYOND HD 01

 

Pored XAVC, Sony je najavio i dve nove profesionalne kamere CineAlta serije: PMW-F5 i PMW-F55. Nove kamere su opremljene novorazvijenim 35-to milimetarskim 4K CMOS senzorima i podržavaju direktno snimanje XAVC materijala u 60fps, kao i mogućnost povezivanja AXS-R5 rekordera RAW materijala. PMW-F55 poseduje globalnu blendu koja eleminiše deformacije izazvane rotirajućom blendom, mogućnost snimanja u dugim ekspozicijama (14 koraka), a kupcima je obezbeđen i širok asortiman objektiva i tražila, uključujući DVF-EL100 OLED displej dijagonale 0,7 inča. Sony je takođe najavio i HXR-IFR5 interfejs, koji će omogućiti snimanje super slow motion video materijala sa NEX-FS700E kamkoderom.

 

BEYOND HD 02

 

Perjanica ponude ostaje CineAlta F65, kamera sa senzorom od 20 megapiksela, ali je kamera dobila unapređenja koja joj omogućuju snimanje materijala u super slow motion tehnici, kao i mogućnost „hvatanja“ slika u 12-bitnoj preciznosti. Najavljena je i mogućnost upscale-ovanja materijala u 6K.

 

BEYOND HD 03

 

Da bi se zaokružio proces, neophodan je i monitor, pa je tako Sony najavio i novi 30-to inčni LCD monitor sa 4K rezolucijom: PVM-X300. Monitor je moguće direktno povezati na PMW-F55 kameru uz pomoć 3G-SDI interfejsa, koji omogućava jednostavan pregled 4K materijala direktno sa kamere, a razvijen je i SxS Pro+ memorijski medijum koji omogućava brz pregled 4K materijala.

 

Izvor: Sony


Komentarišite na forumu

Tagovi

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar