| Vesti | Ostalo | NVidia Tesla K20X pokreće najbrži superračunar na svetu
Ostalo

NVidia Tesla K20X pokreće najbrži superračunar na svetu

NVidia Tesla

Kompanija NVidia se može pohvaliti sa još jednom odličnom vešću vezanom za Nvidia Teslu. Naime Nvidia Tesla K20X GPU akceleratori obezbeđuju 90% performansi Titana. Titan je trenutno najbrži superračunar na svetu po TOP500 listi, koja je nedavno objavljena na SC12 superračunarskoj konferenciji.

 

Titan, superračunar izgrađen u okviru američke laboratorije Oak Ridge u tenesiju, preuzeo je primat Sequoia superračunarskog sistema. Pogonjen sa 18.688 NVidia Tesla K20X procesora baziranih na Kepler arhitekturi, Titan je u stanju da izgura 17,59 petaflopsa u LINPACK benčmarku. Pojedinačno, svaki od K20X procesora može da pruzi 3,95 teraflopsa u single i 1,31 u double precision testovima.

 

NVIDIA TITAN 01

 

Novi superračunar je pomerio i granice i po pitanju energetske efikasnosti: Titan je postigao 2.142,77 megaflopsa po vatu utrošene električne energije, što prevazilazi energetsku efikasnost najboljeg sistema na skorašnjoj Green500 listi najefikasnijih superračunara na svetu. Zahvaljujući ubrzanom razvoju aplikacija, i „obični“ računari mogu osetiti prednosti koje K20X akcelerator donosi. Tako je moguće izmeriti ubrzanje od 8 do 18 puta u softverskim aplikacijama kao što su MATLAB, Chroma, SPECFEM3D i AMBER (u poređenju sa klasičnim x86 procesorima). Nove akceleratore korisnici mogu isprobati na SC12 konferenciji koja se održava sredinom meseca, a za one kojima se „ne cima“ do Solt Lejk Sitija, tu je i GPU Test Drive Cloud okruženje.

 

NVIDIA TITAN 02

 

Više informacija o NVidia Tesla možete naći na sledećem linku.


Izvor: NVidia


Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar