| Vesti | Ostalo | Kompletan rad Šekspira zipovan je u ovoj slici
Ostalo

Kompletan rad Šekspira zipovan je u ovoj slici

Shakespeare

Šekspir je dramski pisac koji je tokom cele karijere napisao više od 37 predstava i 154 soneta.

Sada, njegov životni rad je sakupljen unutar male slike na Twitter-u od strane istraživača računarskih nauka David-a Buchanan-a.

Kada se unzippuje, slika otvara više ZIP i RAR datoteka, gde se na kraju otkriva HTML browser sa Project Gutenberg-ovim The Complete Works of William Shakespeare, konkretno.

Buchanan je objasnio da je došao na ovu ideju dok je testirao koliko sirovih podataka može da stane u tweet.

„Napisao sam skriptu koja razrađuje JPG datoteku i ubacuje veliki blob ICC metapodataka“, rekao je.

„Metapodaci su pažljivo napravljeni tako da su svi potrebni ZIP headeri na pravom mestu.“

 

Shakespeare 01

 

Twitter je odbacio većinu metapodataka iz slika, ali Buchanan je uspeo da sačuva Shakespeare-ove podatke unutar ICC profila slike, koji su preživeli Twitter-ovo skaliranje i kompresiju slike.

 

Shakespeare 02

 

Buchanan kaže da je pokušao da obavesti bug bounty program Twitter-a o tehnici, ali kompanija je odgovorila da to nije bug. Korisnici WhatsApp, kao i Telegram aplikacije su doživeli neprijatnosti kada su pronađene slike koje u sebi sadrže maliciozni kod.

 

Shakespeare 03

 

Ako biste voleli da probate ovakvu tehniku, promenite JPG fajl u ZIP fajl, kako biste ga unzippovali. Međutim, ovo će kreirati kopiju ovog fajla. Umesto toga, Buchanan je naveo da otvorimo Terminal, ukucamo „unzip“ kao i prazno mesto, i provučemo lol.zip fajl u Terminal prozor.

Ovo će kreirati kopije istog RAR fajla, ali ćete trebati da unrar-ujete jednu (uz softver poput The Unarchiver) kako biste pristupili HTML strani.

 

Shakespeare 004

 

Izvor: David Buchanan (Twitter)

 

Komentarišite na forumu…