| Vesti | Ostalo | Kompanija Intel investira više od 40 miliona dolara u mrežu univerzitetskih istraživačkih centara
Ostalo

Kompanija Intel investira više od 40 miliona dolara u mrežu univerzitetskih istraživačkih centara

uvodna

Kompanija Intel najavila je da će investirati više od 40 miliona dolara tokom narednih pet godina u mrežu univerzitetskih istraživačkih zajednica pod nazivom Intelovi kolaborativni istraživački instituti (ICRI). Program instituta ICRI zasnovan je na uspešnim Intelovim naučnim i tehnološkim centrima koji se nalaze u SAD-u, i spojiće akademske i industrijske stručnjake kako bi pomogli istraživanja i napredak naredne generacije tehnologije koja bi mogla da utiče na živote velikog broja ljudi.

„Program novog Intel kolaborativnog istraživačkog instituta pokazuje našu posvećenost kreiranju i finansiranju kolaborativnih univerzitetskih istraživanja koja će pokrenuti globalne inovacije u ključnim oblastima i pomoći u rešavanju najvećih problema današnjice”, izjavio je Džastin Ratner, tehnološki direktor kompanije Intel.

Tri instituta ICRI sarađivaće sa svojim multiuniverzitetskim zajednicama i drugim institutima, kao i sa ISTC centrima iz SAD-a i na taj način će ojačati Intelovu globalnu istraživačku mrežu. Pored toga, dva prethodno osnovana centra biće obuhvaćena ICRI programom: Intelov Institut za vizuelno računarstvo (Saarland Univerzitet) i centar Intel-NTU za povezano kontekst računarstvo, što će dodatno obogatiti Intelovu istraživačku mrežu.

 

research

 

Svaki od instituta biće specijalizovan za određenu oblast, ali će takođe biti podstaknut da kreira oblasti interesovanja u skladu sa specifičnostima regiona, zemlje ili istraživačke oblasti kojom se bavi. Tri nova ICRI instituta obuhvataju:

 

  • ICRI za održive povezane gradove, Ujedinjeno Kraljevstvo – Saradnja kompanije Intel, Imperial College London i University College London ima cilj da reši zahtevna socijalna, ekonomska pitanja i pitanja životne sredine u gradovima pomoću računarskih tehnologija. Na primer, pomoću gradske urbane cloud platforme, gradske službe bi mogle da sprovedu optimizaciju u realnom vremenu, kao što je predviđanje uticaja ekstremnih vremenskih uslova na zalihe energije i vode u gradu, što će za posledicu imati direktno informisanje građana pomoću mobilnih aplikacija.

  • ICRI za bezbedno računarstvo, Nemačka – Na ovom institutu, Intel i Technische Universität Darmstadt istraživaće načine značajnog unapređivanja tačnosti mobilnih i ugrađenih uređaja i ekosistema. Na primer, zajedničko istraživanje će nalaziti načine za razvijanje bezbednih komunikacija između vozila i mobilnih uređaja.

  • ICRI za računarsku inteligenciju, Izrael – Zajedničkom saradnjom instituta Technion-Israel Institute of Technology u univerziteta Haifi i Hebrew University u Jerusalemu, instituti ICRI će istraživati načine da omogući računarskim sistemima da uvećaju ljudske sposobnosti u nizu kompleksnih zadataka. Na primer, razvijanjem senzora koji će neprekidno pratiti telo na kojem se nalaze, istraživači bi mogli da na pravi način iskoriste dobijene informacije. Sistem je u stanju da stalno prati ljudske funkcije mozga, srca, krvotoka, očiju i da pošalje ove podatke na udaljeni server koji će ih kombinovati sa drugim podacima kao što su vremenski uslovi, a zatim će proaktivno upozoravati ljude o mogućnostima pojave glavobolje i vrtoglavice tokom vožnje.

 

„Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da proširimo program obuhvatajući sponzore iz ostalih oblasti kako bismo pronašli način da povećamo stvaranje i adaptaciju novih tehnologija”, izjavio je Kris Raming, direktor kancelarije za saradnju u okviru Intel Labs centra.

 

Izvor: Intel

Komentarišite na forumu

 

Tagovi

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar