| Vesti | Ostalo | Izveštaj Facebook-a: Ove godine uklonjeno 583 miliona lažnih naloga
Ostalo

Izveštaj Facebook-a: Ove godine uklonjeno 583 miliona lažnih naloga

Facebook

Prošlog meseca Facebook je objavio svoje interne smernice za sprovođenje pravila unutar zajednice.

U novom izveštaju koji će biti objavljen tromesečno, Facebook je kategorisao probleme koje razvojni tim želi da spreči – nasilje, širenje slika nagih osoba i seksualnu aktivnost, terorističku propagandu, govor mržnje, spam i lažne naloge.

U izveštaju se navodi koliko je tog sadržaja video prosečni korisnik Facebook-a, koliko je uklonjeno i koliko je uklonjeno pre nego što je bilo koji korisnik Facebook-a prijavio.

Spam i lažni nalozi su bili oni najrasprostranjeniji, a u prvom kvartalu ove godine Facebook je uklonio 837 miliona delova spam-a i oko 583 miliona lažnih naloga.

Pored toga, kompanija je delovala na 21 miliona seksualna sadržaja i seksualne aktivnosti, 3,5 miliona postova koji su prikazivali nasilni sadržaj, 2,5 miliona primera govora mržnje i 1,9 miliona komada terorističkih sadržaja. U nekim slučajevima, automatizovani sistemi Facebook-a su uradili dobar posao pronalaženja i označavanja sadržaja pre nego što su korisnici mogli da ga prijave.

Sistemi su primetili skoro 100 procenata spam-a i terorističke propagande, gotovo 99 procenata lažnih naloga i oko 96 procenata postova sa seksualnim sadržajem i aktivnošću. Za nasilje, Facebook-ova tehnologija je procesirala 86 procenata izveštaja. Međutim, kada je reč o govoru mržnje, tehnologija kompanije samo je označila oko 38 odsto poruka na koje je preduzela akciju, a Facebook napominje da se još uvek danonoćno radi na tome.

„Kao što je Mark Zuckerberg rekao na F8, imamo mnogo posla pri sprečavanju zloupotrebe“, izjavio je direktor kompanije Facebook, Gui Rosen, u postu. „Delimično je da tehnologija kao što je veštačka inteligencija, iako obećava, još uvek nije dovoljno efikasna za većinu loših sadržaja, jer je kontekst toliko važan.“

 

Izvor: Facebook Report (1), (2), (3), (4)

 

Komentarišite na forumu