| Vesti | Ostalo | Google uklonio „View Image“ funkciju
Ostalo

Google uklonio „View Image“ funkciju

GoogleImage

Ako ste bili u potrazi za nekom omiljenom slikom na Google Images-u, možda ste primetili da opcija da se pregleda ta slika, odnosno da se uputite direktno na njen link, više nije dostupna.

Zvaničnici ove kompanije su izjavili da je načinjeno par promena za pregledanje slika, a jedna od njih je bila i opcija da proverite tu sliku bez posećivanja sajta koji je hostuje.

Ova odluka nije doneta iznenadno, već je ovo jedan od kompromisa nastalog nakon dogovora sa servisom Getty Images.

U svom tweet-u, Google je naveo da su promene tu „kako bi se uspostavio balans između potreba korisnika i interesa izdavača“.

„Na kraju svega, Google Images je način pretrage informacija za korisnike u slučajevima gde pretraga putem slika pruža bolje iskustvo nego tekstualno pronalaženje, uz samo jedno dugme koje vodi korisnike ka bitnim informacijama o slici koje je dobro po njih, izdavače na internetu i držaoce autorskih prava.“

 

GoogleImage 01

 

Getty Images, poznata američka agencija za stock fotografije je 2016. godine podnela tužbu protiv Google-a Evropskoj uniji, uz tvrdnju da njihova pretraga slika promoviše pirateriju. Takođe, čelnici Getty Images su naveli da sama činjenica da uz lagan pristup fotografijama visoke rezolucije putem Google Images govori da „gotovo i nema podsticaja da se poseti originalni sajt odakle je ta slika potekla“.

Yoko Miyashita, generalna zastupnica iz Getty-ja takođe navodi da „Google-ovo ponašanje negativno utiče ne samo na naše saradnike, već na živote i egzistenciju umetnika širom sveta, sadašnje i buduće.“ Ranije tokom ovog meseca, Getty Images i Google Images su objavili da su postigli dogovor.

Google će dobiti višegodišnju licencu za korišćenje Getty fotografija u svojim proizvodima, ali će zauzvrat morati da promeni par aspekata svoje pretrage slika. Jedno od tih promena je i uklanjanje „View Image“ funkcije, a samim tim, po njihovim navodima, to će učiniti pripisivanje autorskih prava uočljivijim.

Takođe je dugme za pretragu pomoću slike, „Search by Image“, uklonjeno, ali da je i dalje dostupan „reverse image“ način pretrage putem Google Image search bar-a.

 

GoogleImage 02

 

Izvor: Google / Getty Images

 

Komentarišite na forumu