Quantcast

sre

30

avg

2017

Bez stranica sa lažnim vestima na Facebook-u Štampa El. pošta
Napisao PCAXE   

FakeNewsFBKako bi rešili problem lažnih vesti, Facebook će blokirati svaki Page koji širi lažne vesti od reklama na sajtu. Saopštenje Facebook tima izdvaja između ostalog da ukoliko stranice konstantno budu delile priče koje su označene kao lažne, oni koji stoje iza njih neće moći da se reklamiraju na Facebook-u.

Facebook tim je počeo sa flag-ovanjem lažnih postova sa vestima ranije tokom ove godine i promovisao legitimne članke kako bi se suzbili nepoželjni članci.

Takođe, tim je vredno radio na tome da se smanji prioritet sadržaja koji se deli od strane osoba koje postuju više od 50 puta dnevno, a za koji je pretragom tih postova utvrđeno da je u pitanju lažna informacija i senzacionalizam.

Kao još direktniji pristup problemu, Facebook je predstavio fact checker-e koji bi proverili činjenice u člancima koji su obeleženi kao potencijalno obmanjujući, i samim tim, olakšati pristup drugim člancima koji se odnose na neki post.

Kompanija je već odavno banovala stranice koje nude lažne vesti od kreiranja zarade putem reklama i blokirala reklame koje upućuje na lažne vesti. Čelnici navode da je najnoviji update tu da se izbori protiv lažnih vesti i da je ovo samo prvi korak.

Iz Facebook-a poručuju da update pomaže u prekidanju ekonomskih podsticaja i sprečavanju širenja lažnih vesti, što je samo korak prema izgradnji sve više i više informisane zajednice na tom sajtu.

 

Izvor: Facebook

 

Komentarišite na forumu...