Quantcast

sre

09

avg

2017

Apple: Otklonjene VPN aplikacije in kineskog App Store-a Štampa El. pošta
Napisao PCAXE   

ExpressVPNApple je kineskim korisnicima poručio da su sve veće VPN aplikacije, koje su pomagale korisnicima da izbegnu rigorozni sistem cenzure, otklonjene iz App Store-a. Kompanija je izdala saopštenje da su aplikacije izbrisane iz prodavnice zato što hostuju sadržaj koji je u Kini nezakonit. Čelnici ExpressVPN-a, provajdera izvan Kine, su naveli u postu na svom blogu da je njihova aplikacija među brojnim VPN aplikacijama koje su otklonjene, ali da su i dalje dostupne van Kine.

Za korisnike u Kini koji su željni interneta bez ograničenja, VPN je predstavljao način zaobilaženja državne cenzure. Kineska vlada je proglasila VPN ilegalnim kada su nova pravila objavljena u januaru, i u kojima je bilo navedeno kreatorima tih aplikacija da trebaju dobiti saglasnost vlade za rad.

Čelnici ovih aplikacija su izneli mišljenja da se Apple odlučio za ovaj potez nakon objave rešenja vlade i da su zbog toga njihove aplikacije nedostupne.

Tim iza ExpressVPN-a se obratio svojim korisnicima da su razočarani u ovakav ishod, drastične mere cenzure od strane kineske vlade, kao i da su razočarani zbog Apple-ove saradnje sa njima.

 

ExpressVPN 01

 

Izvor: Apple

 

Komentarišite na forumu...