| Vesti | Hardver | XOLO X900, Prvi smart telefon zasnovan na Intel Inside tehnologiji predstavljen na tržištu Indije
Hardver

XOLO X900, Prvi smart telefon zasnovan na Intel Inside tehnologiji predstavljen na tržištu Indije

uvodna

Intel korporacija i Lava International Ltd, jedan od najbrže rastućih proizvođača mobilnih telefona u Indiji, najavili su dostupnost novog mobilnog telefona – Xolo X900. Xolo X900 je prvi pametni telefon sa “Intel inside” tehnologijom. Partnerstvo kompanija Intel i Lava najavljeno je tokom Mobile World kongresa u Barseloni, u februaru ove godine. Model XOLO X900 zasnovan je na Intel referentnom dizajnu i poseduje Intel Atom procesor Z2460 i podršku za HSPA+ 3G povezivost.

 

XOLO X900 se nalazi u elegantno dizajniranom kućištu. Ovaj telefon krasi kapacitivni TFT LCD ekran sa Gorilla glass tehnologijom, rezolucije 1024×600 piksela i dijagonale 4.03 inča. Za sada, telefon će pokretati Android Gingerbread operativni sistem, a u bližoj budućnosti je u planu i softverska nadogradnja na Android Ice Cream Sandwich platformu. “Intel inside” tehnologija bi trebala da pruži visok nivo perfomansi, podržano odličnim karakteristikama baterije koja obezbeđuje do 5 sati 3G krstarenja internetom, 45 sati reprodukcije zvuka ili 8 sati razgovora.

 

Xolo X900 01 T

 

Srce telefona čini Intel-ovo SoC (System on a Chip) rešenje: Intel Atom Z2460 procesor, klokovan na 1.6 GHz. Z2460 je jednojezgarni procesor visokih performansi sa Intel Burst Performance i Hyper Threading tehnologijom. Pored centralnog procesorskog jezgra, u istom pakovanju se nalazi i 3D grafički processor radnog takta od 400 MHz, sa podrškom za OpenVG 1.1 i OpenGL ES 2.0 standarde, kao i sa hardverskom podrškom za video kodiranje i dekodiranje u punoj 1080p HD rezoluciji. Navedeni hardver čini ovaj telefon savršenim uređajem za zabavu, omogućujući korisnicima realistično igračko iskustvo i mogućnost kreiranja i pregleda video sadržaja. Telefon ima 16 GB interne memorije, a ako je neophodno tu je i slot za MicroSD kartice. Telefon je opremljen i kamerom rezolucije 8 megapiksela sa LED blicem, koja ima napredne mogućnosti u slikanju fotografija, kao što je “burst” mod kojim se može slikati 10 fotografija za manje od jedne sekunde.

 

Xolo X900 02

 

Majk Bel, potpresednik Intel korporacije i generalni menadžer odeljenja za mobilne uređaje i komunikacije izjavio je: „Prvi smart telefon sa Intel Inside tehnologijom sada dostupan korisnicima u Indiji, i da se granice personalnog računarstva šire. Kako ulazimo na tržište Indije sa našim prvim smart telefonom koji je proizvela kompanija Lava, uređaj ne samo da prikazuje bogate mogućnosti i prednosti Intel računarstva, već naglašavaju i uzbudljive mogućnosti onoga što će tek doći“.

 

Xolo X900 03

 

Kompanija Lava najavila je dugoročno partnerstvo sa Croma nacionalnim lancem mega radnji sa potrošačkom elektronikom, za promociju i prodaju modela XOLO X900. Počevši od 23. aprila, XOLO X900 će biti dostupan za kupovinu u Croma prodajnim objektima i Xolo.in online ponudi, za čim će uslediti dostupnost u drugim prodajnim lancima, opštoj prodaji i online prodavnicama početkom maja. Uređaj će biti dostupan u prodaji od 23. aprila po ceni od približno 22000 indijskih rupija (oko 320 evra)

Komentarišući dugoročno partnerstvo sa kompanijom Lava, Ajit Joshi, MD i CEO kompanije Infiniti Retail Limited izjavio je: “Mi u kompaniji Croma smo veoma zadovoljni prilikom da sarađujemo sa kompanijama Intel i Lava, kako bi ovaj zanimljiv proizvod sa uspehom predstavili tržištu. Težimo tome da prvi ponudimo najnovije i najbolje proizvode svojim korisnicima, i ovo je korak baš u tom pravcu. Veoma smo optimistični u pogledu potencijala novog proizvoda”.

 

Izvor: Intel


Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar