| Vesti | Hardver | Xigmatek predstavio Prime SD1484 kuler
Hardver

Xigmatek predstavio Prime SD1484 kuler

uvodna

Kompanija Xigmatek je nedavno predstavila novi kuler sa HDT tehnologijom –  Xigmatek Prime SD1484. Novi kuler ove kompanije donosi par jasno uočljivih promena u odnosu na standardne tower modele, koje bi trebalo da smanje buku koje ovo rashladno rešenje proizvodi, uz istovremeno očuvanje performansi hlađenja CPU-a.

 

Ono što korisnik prvo uočava jeste ventilator od 140 milimetara iz Xigmatek-ove XAF serije. Novi ventilator poseduje posebno oblikovane lopatice propelera, čiji oblik povećava protok vazduha do 20%, uz istovremeno smanjenje buke za 10% (u poređenju sa klasičnim ventilatorima). Ventilator je PWM tipa i vrti se u rasponu od 800 do 1200 RPM, pri čemu proizvodi maksimalnih 18 dBA buke. Tip ležaja inkorporiran u ovaj ventilator je sleeve sa bakarnom osovinom, a očekivani radni vek ovog ventilatora je deklarisan na 40.000 sati. U pakovanju se dobija jedan ventilator i kit koji omogućava montažu još jednog ventilatora u push-pull konfiguraciji.

 

XIGMATEK 01 T

 

Baza hladnjaka je izrađena u HDT (Heat Pipe Direct Touch) tehnologiji. Xigmatek Prime SD1484 poseduje četiri toplotne cevi debljine 8 milimetara, koje su pozicionirane sa nešto većim razmakom nego što je to uobičajeno, što za posledicu ima ravnomernije rasipanje toplote na disipacionu površinu hladnjaka. Samo telo hladnjaka je izrađeno od legure aluminijuma, i pojedinačni elementi su oblikovani tako da podsećaju na oštricu noža, a sve u cilju smanjenja otpora kretanju vazduha, rezultujući smanjivanjem nivoa buke.

 

XIGMATEK 02XIGMATEK 03

 

Pored samog kulera, u paketu se još nalaze montažni kitovi koji omogućavaju postavljanje ovog kulera na aktuelne AMD i Intel platforme (uključujući i Intel LGA2011 platformu, iako to nije navedeno u specifikaciji kulera), dva para gumenih nosača za ventilatore, koji su dizajnirani tako da u što manjoj meri prenose vibracije ventilatora na samo telo hladnjaka i tubica termalne paste.

 

XIGMATEK 04XIGMATEK 05

 

Specifikacije kulera:

 

XIGMATEK 06

 

Cena i raspoloživost ovog kulera na našem tržištu trenutno nije poznata, ali se nadamo da će ovo zanimljivo rashladno rešenje naći svoj put do naše redakcije.

 

Izvor: Xigmatek


Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar