| Vesti | Hardver | Satelit i SES nastavljaju trend rasta u Evropi
Hardver

Satelit i SES nastavljaju trend rasta u Evropi

astra logo

Kompanija SES saopštila je da je satelit postao vodeća TV infrastruktura u Evropi, ispred zemaljskog i kablovskog prijema. Oko 84 miliona evropskih domaćinstava ima satelit (Direct-to-Home, DTH) kao svoj primarni režim TV prijema, što je porast od 22 odsto tokom poslednje četiri godine. U istom periodu, zemaljska televizija izgubila je skoro 16 miliona domaćinstava, dok je kablovska izgubila preko 2 miliona. IPTV, TV distribucija preko telekomunikacionih mreža u IP formatu, beleži rast sa veoma niskog nivoa do otprilike 16 miliona domaćinstava.

 

Satelitski domet u Evropi

Glavna rastuća tržišta za satelit u 2011. bila su Velika Britanija, Nemačka, Ukrajina, Poljska i Italija. Najveći pokretači rasta su razvoj digitalnog prijema i visoke rezolucije (HD). Danas je satelit vodeća digitalna infrastruktura, koja doseže do skoro 44 odsto, od ukupno 186 miliona digitalnih TV domaćinstava u Evropi. Stopa satelitske digitalizacije je 97 odsto, u poređenju sa 70 odsto zemaljskog prijema i 48 odsto kablovskog.

Nova studija takođe pokazuje da ASTRA širi svoju poziciju na evropskim tržištima. Oko 142 miliona TV domaćinstava koristi usluge ASTRE, 7 miliona više nego pre godinu dana. Više od polovine evropskih TV domaćinstava (57 odsto) prima svoje signale od ASTRE. Od ukupnog broja satelitskih domaćinstava,73 odsto su ASTRA domaćinstva, što je ukupno 62 miliona. Kao lider u digitalizaciji i visokoj rezoluciji (HD), ASTRA je takođe vodeća HD platforma u Evropi. Preko 23 miliona od ukupno 29 miliona satelitskih HD domaćinstava u Evropi su ASTRA domaćinstva. ASTRIN satelitski sistem distribuira 267 HD kanala.

„Ovaj uspeh potvrđuje naš stav da je satelitski prijem najatraktivniji i predstavlja način na koji će domaćinstva gledati televizije u budućnosti”, rekao je Norbert Helcle, viši potpredsednik za poslove u Evropi, u Londonu. „Trend u Nemačkoj, gde je satelitski prijem preuzeo mesto kablovskom po prvi put u istoriji, potvrđen je u Velikoj Britanijii, kao i u celoj Evropi, gde je satelit zastupljeniji od ostalih režima prijema”.

 

Centralna i Istočna Evropa

Broj domaćinstava koja koriste satelitski prijem u Centralnoj i Istočnoj Evropi beleži rast od skoro 10 odsto na godišnjem nivou, dostigavši 12,7 miliona. Satelit je dominantna platforma za digitalni TV prijem u Centralnoj i Istočnoj Evropi sa tržišnim udelom od 56 odsto. To je takođe vodeća digitalna infrastruktura sa stopom digitalizacije od 99 odsto u odnosu na 31 odsto kablovske i 34 odsto zemaljske.

ASTRA satelitski sistem stiže do preko 24 miliona TV domaćinstava u Centralnoj i Istočnoj Evropi uključujući 6,1 milion TV domaćinstava koja primaju svoj signal Direct-to-home i gotovo 18 miliona kablovskih i IPTV domaćinstava. Stoga je domet ASTRINIH satelita uvećan za skoro 16 odsto na godišnjem nivou, što predstavlja više od 0,8 miliona novih domaćinstava.

 

Studija „Satellite Monitor” za 2011 – pregled ključnih rezultata za Centralnu i Istočnu Evropu

Ukupan TV prijem u regionu CEE*

(Domaćinstva u milionima)

2011.

Promene

(u odnosu na 2010.)

Kablovska

17,38

+ 1 %

Satelitska**

12,74

+ 10 %

Zemaljska

9,24

– 13 %

IPTV

1,23

+ 13 %

** Uključuje prijem preko SES-a kao i preko drugih operatera.

 

Digitalni TV prijem u regionu CEE*

(Domaćinstva u milionima)

2011.

Promene

(u odnosu na 2010.)

Kablovski

5,41

+ 27 %

Satelitski

12,56

+ 11 %

DVB-T

3,13

+ 17 %

IPTV

1,23

+ 13 %

 

Stopa digitalizacije: Udeo digitalne TV u svim domaćinstvima

 

2011.

Kablovska

31 %

Satelitska

99 %

Zemaljska

34 %

IPTV

100%**

**IPTV je po definiciji potpuno digitalan

 

ASTRA domet u regionu CEE*

(Domaćinstva u milionima)

2011.

U satelitskom

6,06

U kablovskom

16,73

U IPTV

1,21

Ukupno

24,01

 

**Region CEE (Centralna i Istočna Evropa) – rezultati za region CEE uključuju Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu, Srbiju, Rumuniju i Bugarsku.

 

Komentarišite na forumu

 

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar