| Vesti | Hardver | NVIDIA Tesla K10 traži naftu, gas i procesira signal i slike za odbrambenu industriju
Hardver

NVIDIA Tesla K10 traži naftu, gas i procesira signal i slike za odbrambenu industriju

uvodna

Kompanija nVIDIA je, na nedavno održanoj GPU tehnolškoj konvenciji (GTC) u Kaliforniji, najavila dostupnost NVIDIA Tesla K10 GPU akceleratora. Ovi akceleratori bi trebalo da reše neke od najvećih izazova na HPC frontu – analiza podataka pri istraživanju nalazišta nafte i prirodnog gasa, kao i procesiranje signala i slike za odbrambenu industriju.

 

 

Tesla K10 procesor je baziran na NVIDIA Kepler arhitekturi. Kepler arhitektura omogućava da se dva Tesla K10 GPU-a postave na jednu štampanu ploću, isporučujući ukupne perfomanse od 5,58 teraflopsa (1 TeraFLOPS – milijardu operacija sa pokretnim zarezom u sekundi) i 320 gigabajta po sekundi propusnog opsega.

 

NVK10 01 T

 

Seizmička obrada podataka koristi velike računarske centre kako bi se obradili petabajti informacija o površini planete, koji su kreirani uz pomoć reflektujućih seizmičkih talasa. Geofizičari analiziraju rezultujuće 2D i 3D slike, kako bi pronašli rezerve nafte i gasa i utvrdili najbolje i najsigurnije lokacije za bušotine. NVIDIA Tesla K10 GPU-ovi unapređuju tačnost seizmičkog procesiranja tako što omogućavaju korišćenje detaljnijih i računarski zahtevnih softverskih algoritama (kao što je obrnuta migracija vremena, kompletna inverzija skala talasa i Kirchoff migracija vremena i dubine).

NVIDIA Tesla K10 GPU može pomoći sigurnosnim agencijama i policijskim službama da povećaju nacionalnu bezbednost, povećavanjem kvaliteta i ubrzavanjem video analize i forenzike. GPU-ovi do 100 puta ubrzavaju proces analiziranja desetine hiljada video snimaka koje generišu sigurnosne kamere i bespilotne letelice, omogućavajući tako analitičarima da lakše i brže indentifikuju pojave i osobe od interesa.

Novi NVIDIA Tesla K10 GPU računarski akcelerator je već sada dostupan na tržištu u ponudi vodećih proizvođača, uključujući Appro Supercomputer Solutions, Dell, HP, IBM, SGI i Supermicro, ali takođe i od strane NVIDIA distributivnih partnera.


Izvor: nVidia

 

Komentarišite na forumu

Tagovi

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar