| Vesti | Hardver | Noviteti iz Noctua-ine kuhinje
Hardver

Noviteti iz Noctua-ine kuhinje

uvodna

Computex je jedan od najvećih i najvažnijih informatičkih sajmova na svetu, i izlaganje proizvoda na ovom skupu znači garanciju da će se sa proizvodom neke kompanije upoznati kako široki, tako i specijalizovani auditorijum. Kompanija Noctua je i ove godine iskoristila Computex da demonstrira svoje nove proizvode.

 

 

 

Na Noctua-inom štandu, posetioci su mogli da vide dosta zanimljivih proizvoda, kao što je ventilator sa aktivnom redukcijom buke, novu A seriju ventilatora, treću reviziju popularnog NF-S12 ventilatora, kao i niskoprofilne procesorske kulere. Pored novih proizvoda, kompanija Noctua je prikazala i razvojne projekte za D, U, C i L seriju hladnjaka.

 

NOCTUA 01 T

 

A seriju ventilatora odlikuju unapređenja u aerodinamičkom dizajnu propelera, koji na sebi ima tzv. kanale za ubrzavanje protoka (Flow Acceleration Channels), i napredni dizajn okvira ventilatora (Advanced Acoustic Optimisation), koji bi trebalo da smanji količinu vibracija koje ventilator prenosi na kućište. Nova A serija ventilatora bi trebala da se nađe u prodaji u oktobru mesecu, i biće raspoloživa u dijagonalama od 40 do 140 milimetara i sa dve varijacije oblika okvira (četvrtasti i zaobljeni).

 

NOCTUA 02 T

 

NF-S12 je dobro poznati ventilator ove kompanije, koji je projektovan tako da proizvodi što veći protok vazduha uz što manje buke. Treća revizija ovog ventilatora donosi AAO dizajn okvira i modifikaciju u dizajnu propelera (Anti-Stall Knobs), koja bi trebalo da poveća odnos protoka i buke za osam procenata u odnosu na prethodnika. Treća evolucija NF-S12 ventilatora će takođe biti predstavljena na tržištu u oktobru.

 

NOCTUA 03 TNOCTUA 04 T

 

Pored ventilatora, kompanija Noctua je prikazala i novitete u D, U, C i L seriji kulera namenjenih hlađenju centralnog procesora. Boje D serije kulera visokih perfomansi brane dva prototipa, od kojih prvi predstavlja evoluciju popularnog NH-D14 kulera i poseduje dve dodatne toplotne cevi koje se nalaze iznad postojećih, dok drugi prototip poseduje radikalniji dizajn sa šest toplotnih cevi debljine 7 milimetara u tzv. transversnoj konfiguraciji, koja bi trebala da omogući ravnomernije rasipanje toplote.

 

NOCTUA 05 TNOCTUA 06 TNOCTUA 07 T

 

U seriju kulera predstavljaju tri različita tower rešenja koja se razlikuju po broju rashladnih cevi i načinu hlađenja. Najveći model omogućava montažu ventilatora od 140 mm i poseduje šest toplotnih cevi, dok srednji i manji model imaju po pet toplotnih cevi i omogućavaju montažu ventilatora od 120 i 92 milimetara. Ono što karakteriše ovu seriju kulera jeste redukovana debljina hladnjaka (52 milimetara za veći i 45 milimetara za manje hladnjake), čime se omogućava montaža RAM memorije sa rogobatnijim rashladnim rešenjima. D i U serija očekuju svoju tržišnu premijeru u toku četvrtog kvartala ove godine.

 

NOCTUA 08 TNOCTUA 09 T
NOCTUA 10 TNOCTUA 11 T

 

Prototipi C i L serije predstavljaju rešenja koja bi tokom naredne godine trebalo da osveže postojeću postavu kulera koje obuhvataju NH-C14, NH-C12P SE14 i NH-L12 modele. Pored novih hladnjaka, Noctua je prikazala i SecuFirm2 montažno rešenje, kao i industrijske ventilatore otporne na prašinu i vodu, koji podležu IP66 specifikaciji.

 

NOCTUA 12 TNOCTUA 13 T

 

Ostalo je još da spomenemo prototipe low-profile kulera namenjenih HTPC računarima. Zahvaljujući posebno projektovanom hladnjaku i slim ventilatorima dijagonale 92 milimetara, nova rashladna rešenja ove kompanije su visoka samo 37 milimetara, što ih čini izuzetno pogodnim za montažu u HTPC i mini-ITX kućišta.

Na kraju, sve što možemo da uradimo jeste da uputimo pohvale kompaniji Noctua na inovativnosti i da se nadamo da će neka od ovih zanimljivih rashladnih rešenja doći i do naše redakcije.

 

Izvor: Noctua


Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar