| Vesti | Hardver | Fujitsu predstavlja GPU superračunare
Hardver

Fujitsu predstavlja GPU superračunare

uvodna

Kompanija Fujitsu Technology Systems je, u saradnji sa kompanijom NVIDIA, nedavno predstavila PRIMERGY CX400 S1 server. Ovaj server je baziran na NVIDIA Tesla tehnologiji, nudeći tako računare visokih performansi postojećoj bazi korisnika kompanije Fujitsu u Japanu i Evropi.

 

 

 

Fujitsu je dizajnirao PRIMERGY CX400 S1 server na način koji osigurava visoke performanse u kompaktnoj formi korišćenjem dvostrukih serverskih modula duplo kraće širine – duplirajući tako broj jezgara po jedinici visine. U sistemu se mogu nalaziti četiri 1U “hot-plug” CX250 S1 serverska modula sa dva procesora po modulu ili dva 2U “hot-plug” CX270 S1 serverska modula sa dva procesora i jednom NVIDIA Tesla kartom po modulu.

 

NVFUJITSU 01 T

 

Kombinacijom višejezgrarnih procesora sa stotinama paralelnih jezgara u NVIDIA GPU-ovima omogućava novi model GPU ubrzanog računarstva za HPC industriju. Na taj način se kompleksni zadaci paralelnog računarstva prebacuju na GPU, dok se programska logika drži sinhronizovana sa centralnim procesorom, omogučavajući tako dramatično veće performanse u poređenju sa sistemima koji su bazirani na klasičnim procesorskim jedinicama, dok se značajno umanjuje potrošnja energije. GPU ubrzan Fujitsu sistem je namenjen zadacima koji zahtevaju kompleksne računarske procese koji su uobičajeni u HPC aplikacijama, kao što su strukturna mehanika, dinamika fluida, seizmičko modeliranje, molekularna dinamika, računarsko nadgledanje finansijskih procesa i “data mining”. Automobilska industrija takođe ubrzano upošljava GPU tehnologiju kako bi simulirala sudare ili radili na CAE dizajniranju zbog mogućnosti da se značajno skrati vreme koje je potrebno za simulacije, kao i samu cena rada.

 

NVFUJITSU 02 T

 

Fujitsu PRIMERGY CX400 demonstrira filozofiju kompanije Fujitsu, koja podrazumeva inovacije na samom terenu i konstantnu težnju za povećanjem snage i fleksibilnosti naših scale-out serverskih sistema za upotrebu u HPC i cloud računarskim okruženjima”, izjavio je Jens-Peter Seick, stariji podpredsednik grupe za razvoj proizvoda u kompaniji Fujitsu Technology Solutions. “Sa podrškom za NVIDIA GPU-ove, sistem dramatično povećava računarske performanse dok se umanjuje cena i potrošnja energije. Ova kombinacija je tačno ono što HPC kupci traže”.

Fujitsu PRIMERGY CX400 S1 Multi-Node sistemi su već sada dostupni u ponudi kompanije Fujitsu, kao i preko njihovih prodajnih partnera.

 

Izvor: NVIDIA


Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar