| Vesti | Hardver | Canon predstavio liniju EOS R
Hardver

Canon predstavio liniju EOS R

EOSR

Canon je predstavio nadogradnju svoje linije fotoaparata punog kadra predstavljanjem nove linije EOS R i prvog fotoaparata s RF nosačem.

Novi model ima brz automatski fokus na svetu i ima mogućnost fokusiranja pri slabom osvetljenju do -6EV.

EOS R je fotoaparat s nosačem za RF objektive s 12-pinskim priključkom, udaljenosti bajoneta od senzora od 20 mm (flange back distance) i širokim prečnikom bajoneta od 54 mm, što omogućava još veću fleksibilnost u dizajnu objektiva.

Zahvaljujući kombinaciji RF objektiva, 35mm CMOS senzora punog formata s efektivno oko 30,3 miliona piksela i procesora slike DIGIC 8, EOS R omogućava stvaranje fotografija visokog kvaliteta.

Digital Lens Optimizer (digitalna optimizacija objektiva), koji ispravlja karakteristike poput aberacija objektiva, koristi moć RF objektiva za slanje podataka o korekcijama telu fotoaparata čime smanjuje uticaj na brzinu kontinuiranog snimanja.

EOS R krasi automatsko fokusiranje od 0,05 sekundi i sposobnost brzog i preciznog snimanja objekata u pokretu uz kontinuirano snimanje brzinom od 8 fotografija u sekundi (fiksno automatsko fokusiranje) i 5 fotografija u sekundi uz praćenje automatskim fokusiranjem. EOS R ima automatsko fokusiranje dodirom i povlačenjem (tzv. „Touch and Drag AF“) koje omogućava intuitivan izbor između ponuđenih impresivnih 5655 položaja automatskog fokusa.

 

EOSR 01

 

EOS R je optimizovan za snimanje u ovakvim okolnostima zahvaljujući naprednom elektronskom tražilu (EVF-u) sa 3,69 miliona tačaka, koje nudi stopostotnu pokrivenost scene i omogućava da objekti budu prikazani u vernim bojama čak i u skoro totalnom mraku. EOS R ima i funkciju potpuno tihog snimanja i tako omogućava diskreciju čak i u najintimnijim okruženjima snimanja, pa je savršen za fotonovinare i fotografisanja venčanja.

EOS R nudi 4K video zapise s potpunom kontrolom zvuka, ekranom koji može da se okreće pod raznim uglovima i ručnim izoštravanjem kontrasta pri fokusiranju. Uz to, snimatelji mogu da prebacuju izlazne sadržaje u 10 bita preko HDMI-ja, dok im Canon Log omogućava snimanje sadržaja uz neutralan kontrast sa do 12 koraka dinamičnog raspona pri osetljivosti ISO 400. Sve ovo omogućava postprodukcijsko podešavanje tako da se izdvoje i najsuptilnije nijanse boje, kako jarko osvetljeni detalji tako i oni u senci.

Skoro svaka kontrola na telu EOS može da se podešava, što korisnicima platforme EOS donosi nov nivo personalizacije, pritom pružajući lakoću rukovanja. EOS R je prva Canonova linija fotoaparata s prilagodljivom višefunkcijskom trakom koja može da se prilagodi prevlačenjem ili dodirom za izbor omiljenih postavki kao što je ISO. Tu je i uvek uključen Bluetooth namenjen korisnicima u pokretu, a koji omogućava uparivanje aparata EOS R s pametnim telefonom i zapisivanje GPS podataka na slikama.

 

EOSR 02

 

Daljinsko okidanje putem aplikacije Canon Camera Connect omogućava dodatnu kreativnost i slobodu u snimanju. RF bajonet za objektive donosi radikalno nov optički dizajn – udaljenost bajoneta od senzora od 20 mm (flange back distance) i širok prečnik bajoneta od 54 mm. Canon danas predstavlja i četiri nova objektiva EOS R, koji proširuju mogućnosti u službi optičke izuzetnosti.

Postavljajući nove standarde kvaliteta i brzine, RF 50mm f/1.2L USM izuzetno je brz 50-milimetarski f/1.2 objektiv fiksne žižne dužine (prime objektiv) iz linije L. RF 24-105mm f/4L IS USM je zum-objektiv iz L serije i prvi Canonov objektv punog formata koji ima Nano USM. Standardni zum-objektiv RF 28-70mm f/2L USM krasi brzo zatvaranje blende, i to što je standardni zum-objektiv punog formata s velikim otvorom blende koji nudi f/2 prosvetljenost u celom rasponu zuma.

Valjak objektiva ima mehanizam za apsorpciju udara radi veće čvrstoće i trajnosti. I konačno, RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM – superbrzi 35-milimetarski f/1.8 makro objektiv – savršen je za uličnu, putnu i makro fotografiju, nudeći prirodnu širokougaonu perspektivu, fokusiranje izbliza i hibridni IS (stabilizaciju slike). Fokusiranje, otvaranje blende i sistem IS pogona integrisani su u jednu jedinicu. Omogućavajući fotografima stvaranje maksimalno dobrih slika i proširujući mogućnosti rada s formatom RAW, Canon danas predstavlja i Digital Photo Professional Express (DPP Express), za iPad.

 

Izvor: Canon

 

Komentarišite na forumu…