| Vesti | Hardver | ASUS X79 matične ploče
Hardver

ASUS X79 matične ploče

uvodna

ASUS, najveći proizvođač matičnih ploča na svetu, upravo je izbacio veliki broj novih X79 modela koji pokrivaju sve segmente. Svi modeli matičnih ploča poseduju novi Intel X79 Express čipset koji podržava drugu generaciju Core i7 procesora spremnih za LGA 2011 podnožje. Kompletna linija uključuje P9X79 seriju matičnih ploča sa svim neophodnim opcijama za potpunu kontrolu.

 

P9X79 Serija: Idealan izbor za nenadmašivo manipulisanje i userfriendly inovacije

 

ASUS P9X79 Deluxe Motherboard with Box_T


ASUS inženjeri i dizajneri nastojali su da obezbede apsolutnu kontrolu koju će krajnji korisnici iskoristiti manipulacijom nad snagom, sistemom, i BIOS podešavanjima za što bolje i optimizovanije uživanje pri radu na računaru. Uz pomoć nove DIGI+ Power Control tehnologije, nove memorijske opcije dozvoljavaju krajnjem korisniku da povećaju performanse memorije do maksimuma, u čemu će pomoći jednim delom VCCSA load line calibration tehnologija.

 

ASUS P9X79 PRO Motherboard with Box_T

 

Podrška za kapacitete memorije do 64GB uz 8-DIMM dizajn na ASUS X79 pločama obezbeđuje korisnicima mogućnost iskorišćenja punog potencijala 64-bitnih sistema, što je idealno za render slika sa visokim brojem detalja, ili  manipulaciju velikog broja fajlova koji u isto vreme zauzimaju mnogo memorije. Takođe korisnicima je omogućeno da kreiraju velike DRAM diskove kako bi ubrzali često pokrenute programe, sa smanjenjem udara na transfer podataka i kašnjenja istih. ASUS SSD Caching tehnologija je više okrenuta zahtevima korisnika u poređenju na slična rešenja iz prošlosti, te uz samo jedan klik mogu se povećati performanse sistema. Ova ekskluzivna tehnologija kombinuje SSD brzinu sa mehaničkim osobinama HDD-a, što kao krajnji rezultat donosi tri puta veću brzinu skladištenja podataka.

 

ASUS P9X79 Series Motherboard with Box_T

 

UEFI BIOS koji je odneo nebrojen broj simpatija media širom sveta dolazi sa nekim manjim inovacijama. Pored manipulacije mišem, i grafički u potpunosti prilagođenom interfejsu, novi UEFI dolazi sa opcijom slikanja podešavanja unutar BIOS-a uz samo jedan klik F12 tasera, dok pritiskom na F3 dugme dobijate info o svim stavkama sistema. Tu je i DRAM SPD (Serial Presence Detect) koji detektuje probleme memorije i za iste nudi rešenja putem POST troubleshooting opcije. USB BIOS Flashback obezbeđuje „plug and play“ BIOS flešovanje, tako što BIOS postavite na USB flash memoriju i pritiskom na taster matične ploče cela procedura flešovanja biće odrađena automatski. Ova tehnologija radi čak i kada je računar ugašen, koristeći samo stanje mirovanja, za šta čak ni prisustvo CPU-a ili memorije nije potrebno. BT GO 3.0! sadrži Bluetooth v3.0 +HS modul na matičnoj ploči i donosi pored BT-a i wireless 802.11n podršku što će u mnogome pomoći pri kreiranju i podešavanju jednog WiFi okruženja. Antena koja dolazi je elegantnog dizajna i lako se montira jer poseduje magnet. Softver donosi nekoliko specijalnih funkcija, koje dozvoljavaju krajnjem korisniku sinhronizaciju i transfer podataka između PC-a i mobilnih uređaja, šta više uz pomoć jednog mobilnog telefona moguće je overklokovati računar. Takođe USB 3.0 izlazi imaju UASP podršku, kako bi došlo do ubrzanja USB 3.0 performansi i do 170% sa mogućnošću automatske detekcije USB 3.0 protokola.

 

ROG Rampage IV Extreme: Za postavljanje novih overklok rekorda

 

ASUS ROG Rampage IV Extreme Motherboard with OC Key and Battlefield 3 Special Edition Box._T


Rampage IV Extreme podržava 4-way NVIDIA SLI i AMD CrossFireX kao i novi PCI Express 3.0, te je i dizajnirana da pomogne overklokerima da dosegnu maksimume. Dolazi opremljena sa nizom overkloking tehnologija veoma pogodnih za takmičarske benchmark programe. Ekskluzivni ROG X-Socket omogućuje lak prelazak sa LGA 1366 na LGA 2011, tako što se CPU kuleri i LN2 POT-ovi mogu da koriste i na novim pločama. OC Key je ROG dizajniran uređaj koji se povezuje na DVI port bilo koje grafičke karte kako bi prikazao performanse i overkloking info na ekranu nezavisno od sistemskog izvora. Korisnik može da načini promene bez dodatnog softvera, bez usporenja PC računara. Za poboljšana i modifikovana hlađenja, ROG je dizajnirano Subzero Sense koji detektuje i do -193 ゚C. Ovo eliminiše kupovinu digitalnog termometra, te ujedno i štedi novac za kupovinu sličnih uređaja. ROG Extreme Engine Digi+ II i 10K Black Metallic kondenzatori obezbeđuju duži životni vek trajanja i izdržljivost što će pomoći gejmerima pri overklok zahtevima na duži period. Rampage IV Extreme dolazi u pakovanju sa Battlefield 3 igrom koja koristi Frostbite 2 engine baziran na poslednjoj DirectX 11 tehnologiji zarad što boljih grafičkih efekata.

 

TUF SABERTOOTH X79: Pouzdanost bazirana na vojnim zahtevima

 

ASUS TUF Series SABERTOOTH X79 Motherboard with Box_T


TUF SABERTOOTH X79 je opremljena sa inteligentnim termalnim dizajnom, testirana za uslove u vojnim okruženjima što je obezbeđeno impementacijom TUF komponenti, te poseduje i ekskluzivno hlađenje zarad što bolje stabilnosti sistema. Nova generacija TUF Thermal Armor tehnologije dolazi sa duplim ventilatorima i preciznim protokom vazduha za što bolje odnošenje toplote, za što bolje performanse i pouzdanost u radu. TUF Thermal Radar tehnologija prikazuje temperature u realnom vremenu na kritičnim mestima, automatski redukuje broj obrtaja ventilatora da bi se održala visoka stabilnost i da ne bi došlo do pregrevanja. Pomenuta ploča poseduje čak 12 senzora, te dozvoljava krajnjem korisniku mogućnost praćenja svih temperatura u jednom trenutku. Sa druge strane pomenuta tehnologija kalkuliše idealan broj obrtaja ventilatora baziran na različitim parametrima koje je definisao korisnik, održavajući komponente hladnim što će im svakako produžiti radni vek trajanja. TUF komponente koje odgovaraju vojnim uslovima poseduju kondenzatore, zavojnice, i mosfetove specijalno dizajnirane za teške uslove, kao što su oni u vojsci. Njihova otpornost na grejanje i tolerancija ka stresu dozvoljavaju ASUS-u da ponude ekskluzivnu garanciju od čitavih 5 godina za SABERTOOTH X79 model. Dodatno, novi model poseduje DIGI+ Power Control, tj. digitalnu naponsku jedinicu koja donosi sve beneficije koje poseduje i P9X79 serija.

 

P9X79 WS: Superiorno multiGPU proširenje

 

ASUS P9X79 Work Station Series Motherboard with Box_T


Unapređen potencijal i poboljšane karakteristike odgovaraju potrebama profesionalnih korisnika, pre svega mislimo na NVIDIA 4-way SLI i AMD CrossFireX. Bolja online konekcija, uz pomoć hardverski ubrzanog Intel LAN-a, koji redukuje upotrebljivost procesora i do 71% te ujedno i donosi nove mogućnosti umrežavanja. P9X79 Work Station podržava oba Intel Core i7 procesora i workstation-specifičnu Xeon familiju, te je kompatabilna sa velikim brojem memorija, operativnih sistema i RAID kartica. Tri kolor LED-a obezbeđuju uvid u overkloking status bez ulaska u BIOS, dok su ASUS SSD Caching i USB Flashback opcije uključene.

 

Izvor: ASUS

 

Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar