| Vesti | Hardver | ASUS je predstavio HD7970 DirectCU grafičku kartu
Hardver

ASUS je predstavio HD7970 DirectCU grafičku kartu

uvodna

Kako su se na tržištu pojavile prve grafičke karte sa novim AMD „Tahiti“ 28nm GPU-om, tako je ASUS „spremno“ predstavio model oznake HD7970 DirectCU II TOP koji je fabrički overklokovan. Pomenuti model hlađen je ekskluzivnim DirectCU II hlađenjem koje poseduje čak 6 bakarnih cevi i dva velika ventilatora, zadužena za odnošenje toplote i kao novina smanjenje buke. ASUS-ova DIGI+ VRM 12-fazna tehnologija napajanja dolazi unapređena u vidu materijala izrađenog od specijalnih legura, čiji benefiti se ogledaju u uštedi energije, preciznosti, kao i daleko manjem zagrevanju. Pun potencijal ovog modela moguće je iskoristiti uz pomoć unapređenog „GPU Tweak“ softvera i uz pomoć „VGA Hotwire hardware overvolting“ tehnologije. Na sve to ovaj model je u mogućnosti je da obezbedi sliku na čak šest monitora koristeći AMD Eyefinity 6 tehnologiju.

Overklokovana na 1000MHz ― 75MHz više nego referentan model

ASUS HD 7970 DirectCU II TOP dolazi sa fabrički overklokovanim GPU-om na 1000MHz, što je za 75MHz više od referentnog modela. Ovo povećanje imaće uticaja na krajnji ishod što se tiče performansi. Svako dalje povećanje GPU kloka pomoći će boljem iskorišćenju 384-bitne magistrale kroz već svima poznat PCI Express 3.0 standard koji omogućava dva puta veću propusnu moć u poređenju na PCI Express 2.0 rešenja.

 

DirectCU II vodi nas do najtiše i najhladnije HD7950 grafičke karte na svetu

Kako sa dolaskom novih modela grafičkih karti dolaze sve unapređenija rešenja DirectCU termalnih tehnologija, tako se i ovaj model može pohvaliti sa najboljim rešenjem do sad. Novi dizajn dolazi sa šest bakarnih toplotnih cevi koje su u direktnom kontaktu da GPU-om, sa dodatnih 20% prostora za disipaciju u poređenju na bilo koju prethodnu verziju. Sa druge strane i hlađenje je poboljšano za čak 20% u poređenju na referentni dizajn, pomažući grafičkoj karti da obezbedi nesmetanu stabilnost i pouzdanost u radu, pogotovo kad je overklokovana. Kako je ovaj model dosta hladniji od referentnog, dva ventilatora u stanju su da rade sa nižim brojem obrtaja, sa čime se obezbeđuje samo 14dB okruženje pogodno za one igrače koji žele da uživaju u zvučnim efektima svoje najnovije igre, bez spoljašnjih uticaja nastalih bukom ventilatora grafičke karte.

 

Prva grafička karta sa DIGI+ VRM 12-faznom digitalnom naponskom jedinicom izrađenom od super legura

ASUS je iskoristio dobro projektovanu naponsku jedinicu svojim matičnih ploča, te je HD7970 DirectCU II TOP prva grafička karta koja koristi DIGI+ VRM. Pomenuta naponska jedinica poseduje masivno 12-fazno napajanje koje koristi digitalnu regulaciju napona, čiji je zadatak povećanje efikasnosti, veće mogućnosti promene napona uz elemente povećanja stabilnosti i dužeg radnog vremena. Snaga se doprema preko komponenti izrađenih od specijalnih legura od kojih su izgrađeni MOSFET-ovi, kondenzatori, zavojnice koje bolje regulišu toplotu i više su tolerantne na stresove. Grafička karta sa „super“ legurama pomenutih elemenata donosi veće performanse od referentnog modela, duže će da traje, i u startu nudi više krajnjem korisniku.

 

ASUS HD 7970 DirectCU II TOP Graphics Card with Box T

 

Jednostavno DIY overklokovanje uz pomoć VGA Hotwire tehnologije

Jedna od veoma bitnih tehnologija za overklokere koja je u početku bila ekskluzivna samo za ROG ploče, kao što je Rampage IV Extreme, nosi naziv VGA Hotwire i poseduje merne i regulatorske tačke na štampanoj ploči. Krajnji korisnik je u stanju da menja napone direktno na hardverskom nivou, što će svakako rezultovati preciznijim modifikacijama. To znači da naponi jezgara, memorije, PLL-a mogu biti promenjeni na hardverskom nivou, što dodatno otvarana prostor za nove overklokerske mogućnosti.

 

Intuitivni tjuning uz pomoć GPU Tweak alata

Korisnici koji preferiraju korišćenje alata za povećanje performansi imaće priliku da uz ASUS GPU Tweak suite promene veliki broj parametara, od koji je najbitnije spomenuti promenu kloka GPU-a, promenu kloka memorije, napone i promenu broja obrtaja ventilatora. GPU Tweak može da kontroliše četiri karte u isto vreme koristeći AMD CrossFireX tehnologiju. Promena kloka, napona memorije i GPU-a moguća je i u sinhronizovanom modu, te kao pride postoji opcija prebacivanja između 2D i 3D moda zarad što boljih 3D Benchmark rezultata. Na taj način korisnik dobija veće vrednosti rezultata na recimo takmičenjima usko povezanim sa 3D Benchmark testovima. GPU Tweak nudi automatsku nadogradnju BIOS-a i drajvera, kako bi bili u korak sa novim igračkim naslovima. ASUS je takođe uz pomoć Techpowerup-a integrisao GPU-Z u GPU Tweak nudeći na taj način još preciznije nadgledanje podataka i praćenje stanja osnovnih elemenata.

 

Prva grafička karta koja poseduje četiri DisplayPort-a za šest monitora vezanih uz pomoć AMD Eyefinity tehnologije

Hardverski sklop HD7970 DirectCU II TOP grafičke karte dozvoljava konekciju šest monitora preko dva DVI i četiri DisplayPort konektora. Kako rezultat, jedna grafička karta može da obezbedi prikaz slike na čak šest monitora – sa čime se omogućuje HD/4K rezolucija bez upotrebe dodatnih adaptera. Efikasnost snage novog 28nm GPU-a omogućuje bolji izgled čak i na ekstremno velikim displejima.

 

Nova ASUS HD7950 DirectCU II TOP grafička karta dolazi sa klokom od neverovatnih 900MHz


ASUS HD 7950 DirectCU II TOP Graphics Card with Box T


Nešto slabiji model redne oznake HD7950 DirectCU II dolazi sa identičnim hlađenjem gore pomenutog modela, sa dva ventilatora i donosi klok od čitavih 900MHz, tj. klok koji je za čak 100MHz veći od referentnog HD7950 modela. Kao pride biće nekoliko modela koja će takođe posedovati ekskluzivna rešenja kao što su DIGI+ VRM i Super Alloy Power (super legure naponske jedinice).

 

Specifikacije


Ime modela

HD7970-DC2T-3GD5

HD7970-DC2-3GD5

HD7950-DC2T-3GD5

HD7950-DC2-3GD5

GPU čip

AMD Radeon HD 7970

AMD Radeon HD 7950

Standardn magistrale

PCI Express 3.0

OpenGL verzija

OpenGL 4.2

Tip i količina memorije

3GB GDDR5

Klok jezgra

1000MHz

925MHz

900MHz

800MHz

Broj stream procesora

2048

1792

Klok memorije

5600MHz
(1400MHz GDDR5)

5500MHz
(1375MHz GDDR5)

5000MHz
(1250MHz GDDR5)

5000MHz
(1250MHz GDDR5)

Memorijski interfejs

384-bitni

DVI max rezolucija

2560 x 1600

D-Sub max rezolucija

2048 x 1536

DVI izlazi

1 x single-link DVI-I
1 x dual-link DVI-D

1 x dual-link DVI-I
1 x uz mini DisplayPort-to-single link DVI (pasivni) adapter

HDMI izlazi

1 x uz DVI to HDMI adapter

1 x native

DisplayPort

4 x native

2 x native mini DisplayPort

Dodatna oprema

1 x CrossFireX mostić
1 x naponski kabal
1 x DVI to HDMI adapter

1 x CrossFireX mostić
2 x naponski kabal
1 x mini DisplayPort-to-DVI (pasivni) adapter

Softver

ASUS alati i drajver
GPU Tweak

Dimenzije

30 x 13 x 5,3 cm

30 x 13 x 5,8 cm

 

Izvor: ASUS


Komentarišite na forumu


Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar