| Vesti | Hardver | AMD Ryzen proslavio godinu dana postojanja
Hardver

AMD Ryzen proslavio godinu dana postojanja

AMD Ryzen

Tim iz AMD-a je saopštio da je pre tačno godinu dana, Ryzen došao na tržište, uz prve desktop modele Ryzen 7 procesora, da bi nakon toga nastupili Ryzen 5 i Ryzen 3 modeli, i na kraju Threadripper, uz Ryzen PRO, Ryzen Mobile, kao i Ryzen APU modele.

Čelnici AMD-a su objavili u svom saopštenju zadovoljstvo povodom godišnjice lansiranja Ryzen-a: „Divno je zadovoljstvo podeliti sa vama osećaj ponosa i sreće povodom prvog rođendana našeg Ryzen procesora.“

„U prethodnih dvanaest meseci, AMD je lansirao više od dvadeset modela Ryzen procesora kroz sve segmente PC tržišta, isporučujući performanse  i mogućnosti koje su redefinisale konstalaciju snaga i ustaljene norme tržišta.“

Čelnici navode da je za uspeh zaslužna CEO dr. Lisa Su, koja je predvodila tim AMD-ovih inženjera koji su radili danonoćno na razvoju Ryzen-a.

„Ryzen je postigao preko 50% IPC ubrzanje u odnosu na prestodnu generaciju procesorskih modela. Kompletna IT industrija je primetila, a direktna posledica je bilo povećanje našeg globalnog tržišnog učešća i najuspešnija godina u finasijskom smislu u skorijoj prošlosti kompanije“ – navodi se takođe u saopštenju.

Ryzen 7 desktop procesor se prvobitno pojavio u martu prošle godine, da bi se u aprilu pojavio Ryzen 5 desktop procesor. Jun je bio rezervisan za najavu Ryzen PRO desktop familije čiji je akcenat stavljen na intenzivna radna okruženja poslovnih korisnika, da bi se mesec jul završio finaliziranjem Ryzen desktop familije uz lansiranje Ryzen 3 modela.

U avgustu je nakon brojnih najava lansiran Threadripper procesor, a u oktobru smo videli predstavljanje prvih Ryzen Mobile procesora sa integrisanom Radeon Vega grafikom. Ovog februara su lansirani desktop APU-ovi, gde su kombinovane procesorske „Zen“ i grafičke „Vega“ arhitekture.

 

 

Izvor: AMD

 

Komentarišite na forumu…