| Vesti | Hardver | AMD integriše ARM TrustZone tehnologiju u svoje procesore
Hardver

AMD integriše ARM TrustZone tehnologiju u svoje procesore

uvodna

Kalifornijski proizvođač procesora je nedavno objavio da će u svoje buduće proizvode ugraditi ARM TrustZone sigurnosno rešenje, kako bi izašli u susret potrebama poslovnih i kućnih korisnika za sigurniji pristup privatnim sadržajima i mobinom internet plaćanju. AMD će integrisati ARM-ovu tehnologiju u svoje buduće APU-ove, usaglašavajući x86 hardver sa najrasprostranjenijim mobilnim sigurnosnim sistemom.

ARM TrustZone tehnologija je ključna komponenta ARM arhitekture, i integrisana je u ARM Cortex-A seriju procesora. Predstavljena 2004, TrustZone je rezultat zajedničkog razvoja koje ARM sprovodi sa velikim brojem kompanija i koja je implementirana u širokom dijapazonu uređaja. Cilj TrustZone ekosistema je da obezbedi usklađenost i skalabilnost na hardverskom nivou. AMD i ARM će pružiti kozinstentan pristup bezbednosti, koji obuhvata milijarde mobilnih uređaja, tableta, PC računara i servera – bez obzira da li su oni pokretani ARM-baziranim ili AMD x86 APU rešenjima. AMD planira da tokom 2013 na odabranim APU-ovima pruži razvojnu platformu koja će imati TrustZone sigurnosne sposobnosti, a koja će se tokom 2014 dodatno proširiti na celokupnu ponudu proizvoda. Na prezentaciji AMD Fusion razvojnog Samita 2012 (AFDS), AMD-ov viši potpredsednik i glavni informacioni direktor Majk Vulf (Mike Wolfe) opisao je AMD-ovu viziju unapređenja računarske sigurnosti putem unapređenja AMD-ove postojeće sigurnosne tehnologije. Očekuje se da će to uključiti razvoj sigurnosnog procesora korišćenjem ARM Cortex-A5 CPU-a koji sadrži TrustZone tehnologiju, a koji bi na hardverskom nivou nadgledao i i štitio od malicioznog pristupa osetljivim podacima i operacijama.

 

AMDSEC 01

 

Sa AMD-ovom podrškom, i pristupanju u rastući TrustZone ekosistem, kućni i poslovni korisnici mogu biti sigurni da su njihovi podaci i sadržaji obezbeđeni industrijski-standardnim sigurnosnim rešenjem koje obuhvata veliki broj uređaja i operativnih sistema”, izjavio je Majk Vulf. “Ovaj primer AMD-ove dvostrane strategije, koja se oslanja na našu istoriju inovacija u x86 i grafičkim procesorima će takođe uključiti i druge tehnologije i intelektualnu svojinu, što će pospešiti dalji napredak sigurnog računarskog iskustva za naše kućne i poslovne korisnike”.

 

AMDSEC 02 T

 

Kako tehnologija postaje sve važnija i važnija u našem svakodnevnom životu, sigurnost mora biti prisutna u svakom uređaju. Izazov koji stoji pred industrijom je kako potići tu sigurnost”, izjavio je Ian Dru (Ian Drew), strateški izvršni podpredsednik u ARM-u. “ Kroz ovo tehnološko partnerstvo sa AMD-om, i porširenjem ekosistema ARM TrustZone tehnologije, činimo još jedan važan korak ka rešenju tog problema. Cilj je učiniti sigurnost pristupačnom i kozistentnom za kućne i poslovne korisnike na svim uređajima”.

 

Izvor: AMD


Komentarišite na forumu

Tagovi

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar