| Vesti | Hardver | 3D štampanje modela vašeg mozga
Hardver

3D štampanje modela vašeg mozga

3D Scan

Kada pričamo o 3D štampanju, mogućnosti koje ono nudi su beskonačne.

Bilo da želite da oživite svoje 3D figure, ili pak, uz veću radnu snagu, odštampate svoju kuću iz snova, brojne pogodnosti su se rodile nakon ovog poduhvata.

Sada, tim istraživača je došao na brz i lak način kako da odštampate modele ljudskog mozga koji mogu da vam stanu na dlan. Teorijski gledano, kreiranje 3D odštampane makete mozga je već rađeno ranije, korišćenjem podataka iz MRI i CT testiranja.

Ali kako student MIT, Steven Keating nalaže kada je hteo da prouči svoj mozak nakon operacije otklanjanja tumora veličine loptice za baseball, u pitanju je spor i otežan proces koji ne otkriva bitne tačke.

MRI i CT skenovi proizvode slike sa toliko detalja da objekti interesovanja moraju biti izolovani od okolnog tkiva i pretvoreni u površinske mesh-ove kako bi bili odštampani.

Ovo uključuje radiologa koji ručno obeležava željeni objekat na svaku pojedinačnu sliku „kriške“ mozga, ili se to može uraditi putem automatic thresholding-a, gde računar pretvara područja koja sadrže crno-bele piksele bilo u kompletno crne ili kompletno bele piksele, koji su bazirani na sivoj nijansi koja je odabrana da bude prag između crne i bele boje.

 

3D Scan 01

 

Ali pošto podaci o medicinskim slikama često sadrže predmete u obliku neregularnog oblika i nedostaju jasne granice, karakteristike od interesa su obično nejasne, a detalji bivaju obrisani. Nova tehnologija koju je razvio Keating i njegov tim na Harvard-ovom Wyss institutu, se oslanja na štampanje putem digitalnog fajl formata gde svaki piksel crno-bele slike je pretvoren u seriju crno belih piksela, i gustina crnih piksela je ono što definiše različite nijanse sivog.

Rezultat je 3D model Keating-ovog mozga koji je sačuvao sve detalje koji su prikazani u MRI podacima, koji je redukovan na rezoluciju koja odgovara onome što ljudsko oko može da vidi na oko 20ak centimetara daljine. „Naš pristup ne samo da omogućuje da se visoki nivo detalja očuva i odštampa u medicinske modele, već i štedi ogromnu količinu vremena i novca“, kaže James Weaver, koji je takođe radio na projektu.

„Ručno segmentiranje CT skenera zdrave ljudske noge, sa svojom unutrašnjom strukturom kostiju, koštanom srži, tetivom, mišićima, mekim tkivom i kožom, može trajati više od 30 sati, čak i kod obučenog profesionalca. Mi smo bili u stanju da to učinimo za manje od jednog sata.“

Tim se nada da će ova tehnologija biti primenjena u bolnicama za rutinske ispite, dijagnoze i učenje, zaobilazeći vreme i troškove koji su prethodno bili uključeni u 3D štamparske medicinske snimke.

 

3D Scan 02

 

Izvor: Wyss Institute

 

Komentarišite na forumu

Tagovi