Quantcast

če

15

jan

2015

Nvidia GeForce Experience Štampa El. pošta
Napisao Marko Jovanović   

Maximizacija Maxwell-a

 

NVIDIA GEFORCE EXPERIENCEDa biste izvukli maksimum iz Vaše grafičke kartice, neophodno je da instalirate drajver i dodatni softver. Ovo važi i za Radeon i za GeForce grafičke karte (verovali ili ne, Nvidia još uvek koristi ovaj naziv). Ranije je bio potreban samo drajver, ali su proizvođači grafičkih procesora odlučili da tu priču poteraju malo dalje. Tako je Nvidia razvila GeForce Experience softver, koji olakšava podešavanje i korišćenje grafičke kartice, a uz to donosi i nekoliko novih funkcija.

Danas ćemo pričati upravo o ovom softveru i proverićemo u praksi njegove korisne mogućnosti.

Opširnije...
 

uto

26

feb

2013

Novi 3D Mark Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Povratak staroj slavi?

 

3dmark uvodna

IT industrija se stalno menja, pa se tako i IT proizvodi menjaju u skladu sa interesovanjima korisnika. Iako već duže vreme sve više i više raste popularnost mobilnih uređaja, čija CPU i GPU snaga više nisu za potcenjivanje, broj testova koji pokazuje snagu mobilnih GPU-ova, kao i CPU-ova nije bilo mnogo.

Futuremark je uočio ove trendove i rešio je da napravi pravu malu revoluciju u svojem najpoznatijem testu – 3D Mark-u. Prethodni 3D Mark testovi pravljeni isključivo za Windows platformu su bili vrlo popularni, naročito među entuzijastima, kao i svetski poznatim overklokerima. Ali da bi se ionako već dobra popularnost povećala potrebno je bilo ući u sve rastuće mobilno tržište koje ima veliki broj korisnika.

Upravo iz tog razloga Futuremark odlučio da novi 3D Mark bude multiplatformski naslov koji se neće samo “vrteti” na Windowsu, već i na drugim OS-evima.

 

Opširnije...
 

če

18

okt

2012

Transcend RecoveRX Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić, Dušan Srbljak   

Vrati me nežno...

 

uvodnaAko se dobro sećate u uporednom testu Transcend memorijskih kartica spomenuli smo da ćemo detaljno testirati ovaj besplatan program namenjen korisnicima Transcend uređaja.

Kao što smo obećali, to smo sada i ispunili. Pred vama se dragi čitaoci nalazi detaljniji test ovog softvera koji služi da vrati obrisane fajlove sa različitih tipova memorijskih uređaja - HDD, SSD, memorijskih kartica, USB flesh isl.

Kako se u realnom radu pokazao RecoveRX, koje se vrste fajlova mogu vratiti, kao i to da li može da spase korisnika rešavanja dosta muka možete pročitati u sledećim redovima.

 

Opširnije...
 

sub

26

feb

2011

Windows 7 Service Pack 1 u žiži Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

Prva servisna zakrpa za Windows 7

 

microsoftUtorka 22.2.2011. izašao je prvi servisni paket za Windows 7, kao i Windows 2008 R2. Windows 7 je na svom izlasku bio „zreliji" OS od svojeg prethodnika, pa se tako nije očekivalo mnogo od ove servisne zakrpe. Čak mesec dana ranije je „procurela" na internet verzija koja je trebalo da se isporuči OEM-ima sa kojim Microsoft sarađuje. Može se reći da je Microsoft demantovao da je ta „procurela" verzija RTM tj. ona koja će biti isporućena i krajnjim korisnicima preko Windows Update servisa. Ipak to nije bilo tako i ta verzija je bila ona prava tj. bila je RTM i korisnici koji su instalirali „procurelu" verziju su instalirali pravu stvar.

 

Opširnije...
 

pon

26

apr

2010

Napredak Katalizatora kroz Juniper prizmu Štampa El. pošta
Napisao Miloš Marković   

atiVlasnici ATI kartica pred kraj svakog mesec grozničavo čekaju nove Catalyst drajvere kojima, kako se sami nadaju, dobijaju koji frejm više, popravku AA i AF modova u najnovijim igračkim naslovima... Ovo nekada stvarno može biti problem. Kartica, u slučaju kompanije AMD, uvek izađe pre nego novi drajver, pa se dešavaju sitni problemi i otud ona grozničavost sa početka teksta. Svakako ima i slučajeva da neko možda samo zadovoljava sopstvenu slabost da na personalnom računaru uvek ima sve utegnuto i up to date ili kako mi iz redakcije PCAXE kažemo thight as a...

 

 

Opširnije...
 

uto

22

dec

2009

Performanse antivirus programa Štampa El. pošta
Napisao Ivan Vujić   

uvodna

Većina današnjih antivirus programa se sve uspešnije bori protiv virusa. Update definicija je sve češći, a načini detekcije virusa vremenom napreduju. Naravno sve ovo utiče na to da antivirus programi osim što bolje uklanjaju ono za šta su napravljeni, takođe zauzimaju sve više i više resursa sistema. To i nije neki veliki problem kada virus već napravi štetu te je tada najvažnije da se eventualno podaci vrate i virus ukloni, dok tokom normalnog rada velika usporenja u nekim trenutcima mogu mnogo smetati poslu koji se trenutno radi na računaru. Zato smo odlučili da istestiramo par poznatih antivirus rešenja i direktno ih uporedimo u raznim realnim situacijama koje mogu nastati, da bismo našli koji od njih i u kojim situacijama zauzima najmanje resursa.

 

 

Opširnije...
 

sre

16

sep

2009

Firefox ekstenzije: Drugi deo Štampa El. pošta
Napisao Sibin Grašić   

 

Povratite kontrolu nad tabovima

firefox_logo_uvodnikU prošlom tekstu (od prošle nedelje– prim. ur) pisano je o ekstenzijama koje bi trebalo da ubacite u vaš Firefox. Sigurno ste primetili da među opisanim ekstenzijama nema onih koje menjaju funkcionalnost tab bara. Razlog za to je očigledan. Od svih delova Firefoxa tab bar je najversatilniji. To znači da se može menjati na mnogo načina - da mu se mogu dodati nesvakidašnje funkcije, menjati položaj, promeniti način rada, i sl. PCAXE tim je svestan broja ekstenzija koje služe da bi se promenio tab bar, pa će opisati one za koje misli da su najkorisnije.

Opširnije...
 

uto

18

avg

2009

ATI Catalyst 9.7 vs 9.8 Štampa El. pošta
Napisao Đorđe Kovačević   

uvodna

Danas su se pojavili novi drajveri za ATI Radeon grafičke karte, a novi Catalyst i dalje pripada devetoj generaciji. Radi se o Catalystu 9.8, unutar koga su drajver za zvuk (HDMI), zatim ta GPU i naravno Catalyst Control Center (CCC) kontrol panel za konfigurisanje drajvera. Obično su razlike mizerne između drajvera i ogledaju se obično u poboljšanju performansi za neke novije igre. Redakcija PCAXE-a se potrudila da ekspresno izbaci mali uporedni test novog drajvera i njegovog prethodnika. U nastavku možete videti uporedne grafikone i detalje o test konfiguraciji.

 

 

 

Opširnije...
 

ned

10

maj

2009

Windows 7 - Performanse beta verzije Štampa El. pošta
Napisao Sibin Grašić   

w7_logo

Sada već davne 2001. godine Microsoft korporacija  je izbacila svoj operativni sistem Windows XP, koji u tom momentu nije bio prihvaćen jer se za njega mislilo da nije dostojan naslednik Windowsa 98 i 2000. Mišljenje se vremenom promenilo, tako da je danas na najvećem broju kućnih računara instaliran baš taj OS. Vratimo se sada u malo bližu prošlost. Tačnije u januar 2007. Microsoft predstavlja Windows Vistu, Operativni sistem nove generacije, za koji je tvrdio da je brz, ako ne i brži od Windowsa XP. Nažalost, tvrdnje Microsofta nisu bile opravdane. Problemi sa drajverima, loše izveden sistem za registraciju, spor odziv sistema, primetno veća hardverska zahtevnost, veliki pad u performansama kod igara. Vrlo loš publicitet koji su stvorili IT novinari (što je bilo opravdano) doprineli su tome da veliki broj korisnika ostane na Windowsu XP.

Opširnije...
 

pet

10

apr

2009

Firefox ekstenzije: Prvi deo Štampa El. pošta
Napisao Sibin Grašić   

firefox_logo_uvodnik

Mozilla Firefox je open-source web browser, koji je nekada bio poznat pod imenima „Phoenix“ i „Firebird“, a nastao je na temeljima gecko layout engine-a. Firefox je drugi najkorišćeniji browser na svetu (21,73%), posle Internet Explorera (67,51%). Aktuelna verzija je 3.0.8, i možete je download-ovati  ovde. Firefox dolazi sa integrisanim spell checkerom, podrškom za progresivnu pretragu u stranici (kako kucate tekst, tako se nalazi reč), download menadžerom, i integrisanim sistemom za pretragu koji koristi korisnički definisan engine (google kao deafult). Ono što čini Firefox posebnim je njegova implementacija add-on-ova (dodataka) koji mu daju dodatnu funkcionalnost i mogućnosti. Tema ovog teksta su upravo add-on-ovi koje bi svaki korisnik Firefox-a trebalo da ima.

 

 

Opširnije...