Quantcast

uto

27

apr

2010

Phenom II X6 1090T & Leo platforma Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   
Indeks članka

uvodnaPre izvesnog vremena kompanija AMD je najavila izlazak novog čipseta, AMD 890FX sa SB850 južnim mostom i uz njega i novu Phenom II X6 1000 T seriju, za koju oznaka već govori da poseduje 6 jezgara. Serverski šestojezgarni Opteron (Istambul jezgro) se pojavio još početkom godine i već tada su krenule priče o tome da bi ovaj čip mogao da se spusti u desktop.

AMD nije samo „zavario" još dva jezgra na postojeće Deneb jezgro, već je značajno unapređen i tehnološki proces i power managemant, a disipacija za šest jezgara koja rade na 3.2 GHz  iznosi odličnih 125W. Slabije serije na 2.8 - 3.0 GHz će disipirati samo 95W, što je praktično na nivou trojezgarnih Phenom II procesora izrađenih u C2 reviziji.

 

 

 

Turbo „šestocilindraš"

 

 

six_core

 

Phenom II X6 osim što ima veću površinu i broj tranzistora, zbog dodatnih jezgara, poseduje jednu zanimljivu osobinu koju smo do sada videli samo na Intelovim Core i5 i i7 procesorima. Da, u pitanju je Turbo CORE mod.

Procesori sa oznakom T mogu da podignu frekvencije 3 jezgra sa 3.2 na 3.6 GHz pri laganim  opterećenjima. Ovo kao rezultat donosi do 10% bolje performanse u single thread i multithread operacijama koje ne opterećuju sva jezgra. Ipak, za ovo vam nije dovoljan Phenom sa T oznakom. Neophodan je i 890FX ili čipset iz serije 8 koji podržava ovaj „feature".

AMD Overdrive od verzije 3.2.1 podržava Phenom II X6 i Turbo CORE tehnologiju, kao i 890FX čipset.

 

Turbo_CORE

 

overdrive01_T

 

 

1_T 2_T
3_T 4_T

 

Turbo CORE tehnologija na Leo platformi nije vezana za TDP kao što je to slučaj kod Intel Core i5/i7 procesora. Moguće je izabrati broj jezgara koje želite da dinamički ubrzate, tako da ovaj „overboost" učinite efektnijim nego što je to inače predviđeno. Ovo možemo nazvati i dinamičkim overklokingom. Procesor radi na varijabilnom naponu. U stanju mirovanja radi Cool'n'Quiet i jezgra rade na niskih 800 MHz, sa naponom od ~1.2. Pri overboost-u napon skače na 1.475V, čime je obezbeđena stabilnost u radu iako svih šest jezgara mogu bez ikakvih problema da rade na 3.6 GHz na 1.25V. Ono što je zanimljivo je to da se promena frekvencije jezgara ne odvija standardnom promenom množioca za po 0,5x brzina frekvencije HTT linka. Npr. ukoliko je overboost podešen na 18x, jezgra će raditi na brzinama od 16x, 17.2x, 17.8x ...pa sve do 18x. CPU-Z ima problem sa očitavanjem frekvencije i napona Phenom II 1060T procesora. Verovatno će neka novija verzija biti ispravljena po tom pitanju. Podešavanje za Turbo CORE unutar AMD Overdrivea je jednostavno:

 

turbo_core2

 

1.    Pritiskom na zeleno „Turbo Core Control" dugme otvara se pop-up prozor sa raznolikim setovanjima. Ako je Turbo mod uključen ovo dugme će biti zeleno, u suprotnom slova su bele boje.

2.    Turbo CORE se može lako isključiti preko ovog menija.

3.    Kada je Turbo CORE uključen moguće je podesiti parametre koji se primenjuju kada procesor odlazi u „PB0 state". Procesorski multiplikator i VID - Voltage Identifier - podešavanje napona se podešavaju u ovom meniju. Pritiskom na „OK" dugme prihvataju se nova podešavaja.

4.    Kada je turbo mod uključen dijapazon vrednosti za promenu množioca je limitirana PB0 stanjem, odnosno maksimalnim množiocem koji je omogućen Turbo modu.

Kada je Turbo mod isključen, moguće je podešavanje multiplikatora do 31,5x.

Napon procesora u Turbo modu je moguće podesiti. Kao što smo već naglasili, u Turbo režimu procesor je overvoltovan. AMD ne preporučuje da podešavanja za PB0 i P0 stanja budu identična.

5.    Moguće je podesiti broj jezgara koja će da rade u turbo modu. Maksimalno pet jezgara je moguće podesiti za dinamički overkloking.

 

 

Indeks članka