Quantcast

ned

09

jun

2013

Intel Core i7 4770K Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   
Indeks članka

Četvrta generacija

 

Intel HaswellIntel je predstavljanjem Core i7 4770K procesora zvanično predstavio perjanicu nove Haswell mikroarhitekture. Kao i svaku novu mikroarhitekturu Intel je Haswell-a razvijao poslednjih pet godina. Praktično, kada je završen nacrt Sandy Bridge projekta, u isto vreme startovan je novi projekat pod kodnim imenom Haswell. Kao i prethodnik, Ivy Bridge, Haswell je izrađen u 22 nanometarskoj litografiji, koja važi za najnapredniju u industriji poluprovodnika. Zaista ne čudi što je tako, jer su ulaganja Intela ogromna kada je u pitanju opremanje fabrika i razvoj novih proizvodnih procesa. Zbog svega toga je „Chipzilla“ već dugo vremena lider u ovoj grani.

Haswell je predstavljen kao potpuno novi dizajn, nova mikroarhitektura, dizajnirana praktično od nule. Da li je baš tako? Pa ne bismo mogli da se složimo u potpunosti, ali delimično da. Koncepcijski gledano malo toga se promenilo od Nehalem mikroarhitekture, koja je opet zapravo bila evolutivni pomak u odnosu na Core 2, koja je evolutivni pomak u odnosu na Pentium M, koji je takođe dobrim delom Pentium III i tako bi mogli da nabrajamo sve dok se ne bi vratili u daleku 1995. godinu kada je lansiran Pentium Pro. Sa druge strane prelazak sa AMD K10 na Bulldozer i Piledriver je radikalni zaokret, slično kao što je bio slučaj u vreme nesrećnog Netbursta.

 

 

Iako je Pentium Pro daleki rođak Haswell-a, teško je da se može reći da su to isti procesori. Ako se malo bolje zagledamo u Haswell jezgra, shvatićemo da postoje radikalne razlike u odnosu na Ivy Bridge kada je u pitanju izvršni endžin, odnosno broj izvršnih jedinica i FPU jedinice. Ipak, nešto detaljnije o mikroarhitekturi pisaćemo u daljem tekstu.

 

Intel Haswell 1 T

 

Indeks članka