Quantcast

pet

15

jun

2012

Intel Core i7 – 3770K Ivy Bridge Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   
Indeks članka

Tick, Tock, Tick – Ivy Bridge – Sve što ste želeli da znate

 

uvodnaPoznata Intelova „Tick-Tock“ strategija predstavlja osnovni obrazac roadmap-a ovog giganta poluprovodničke industrije. Od 2007. do danas Intel praktikuje da u novom proizvodnom procesu dobrim delom realizuje već postojeću mikroarhitekturu, uz naravno pojedina podešavanja, dok se u sledećem koraku, takozvanom „Tock-u“ lansira uvek, praktično nova mikroarhitektura.

Ono što je specifično je to da jedan „Tick-Tock“ predstavlja dvogodišnji ciklus razvoja i proizvodnje određenog proizvodnog procesa, koji je opet usko povezan sa Murovim zakonom, koji kaže da se broj tranzistora svakih, otprilike dve godine uvećava dvostruko.

Shodno tome 2006. godine na tržište je lansirana Conroe mikroarhitektura, odnosno prvi predstavnik Core 2 Duo procesora, izrađen u 65nm litografiji, da bi kasnije nastupio redizajn, odnosno „die shrink“ u 45nm (Penryn, Yorkfield, Wolfdale), a zatim u istoj litografiji (45nm) je predstavljena i Nehalem mikroarhitektura sa marketinškim nazivima Core i7, i5 i i3...

 

 

Ivy bridge U1

 

Nakon toga su sledili Westmere – die shrink Nehalema, a zatim Sandy Bridge, oba u 32nm da bi danas na testu imali Ivy Bridge koji je zasnovan na najnovijem, „ultra fancy“, 3D Gate, 22nm proizvodnom procesu, koji po rečima čelnih ljudi u Intelu donosi velika poboljšanja po pitanju potrošnje, radnih napona i brzine tranzistora. Kao i svaki put, zadatak „sekire“ je da detaljno ispita koliko se u ovome uspelo i koliko je novi proizvod za preporuku budućim korisnicima.

 

Indeks članka