Quantcast

če

10

maj

2018

AMD Ryzen druga generacija – R7 2700X I R5 2600X Štampa El. pošta
Napisao Srđan Grbović   

uvodna TPre malo više od godinu dana imali smo priliku da ispitamo mogućnosti tada nove Zen arhitekture  iz AMD kuhinje koja je propisno uzdrmala dominaciju Intela na polju mainstream i high end desktop racunara. Po prvi put u poslednjih nekoliko godina smo imali kompetetivan heksa i octacore procesor za mainstream procesore i cak do 16 jezgara u high end segmentu. Tehnički, stara AMD arhitektura koja je kucala u FX seriji procesora je imala dostupne modele sa 6 i 8 jezgara, ali su njihove performanse u radu sa jednom niti debelo zaostajale za Intel pandanima, dok je HEDT-om dominirao Intel sa X99 platformom.

Sve se to promenilo sa lansiranjem Zen-a koji je izvršio veliki pritisak na Intel da brže-bolje objavi Coffee Lake i Skylake-X seriju procesora, čije je planirano lansiranje tek sledilo za ovu, a ne prošlu godinu. No I pored odličnog poteza, AMD-u nisu tekli med I mleko jer je lansiranje Ryzena bilo ispraćeno sa mnogim “dečijim bolestima” koje često dolaze u paketu sa lansiranje potpuno nove arhitekture I podnožja. Veliku boljku za nove korisnike Ryzena I one koji su planirali da promene tabor predstavljala je ograničena dostupnost kompatabilnog I brzog DDR4 RAM-a, bez koga se rizikovala velika nestabilnost sistema I gubitak na performansama. Stabilnost I kompatabilnost RAM kompleta je “upeglana” sa novijim verzijama BIOS-a, ali je I dalje veliki problem predstavljala vrtoglavo visoka cena bržih kompleta, a ako želite pri tome I veći kapacitet, morali ste da iskeširate istu svotu novca koliko bi ste dali za dobru matičnu ploču, Ryzen 1800X I da vam ostane za pivo. No ni to nije sprečilo posvećene fanove I korsnike kojima je dozlogrdila politika Intela da pređu na novu Zen platform o čijim smo performansama detaljno pričali u prošlogodišnjim člancima I video klipovima.

 

 

Druga generacija Ryzena, oficijalno krštena kao “Zen+” je nastavak razvoja postojeće arhitekture gde se poradilo na ispravljanju nedostataka pređašnje generacije:

  • Latencije L1, L2 I L3 keša su smanjene za 13% do čak 34%, dok je brzina komunikacije IMC-a I memorijskih modula poboljšana za 11%
  • Sve te promene su podigle ukupni IPC za oko 3% što nije mali dobitak
  • Zen+ sada oficijalno podržava JDEC brzine od 2933MHz u odnosu na pređašnjih 2666MHz
  • Novi Global Foundries proizvodni process “12LP” je omogućio da revidirana arhitektura radi na skoro 300MHz većoj frekvenciji u proseku, dok je neophodni napon za ostvarivanje stabilnosti spušten za 50mV
  • Nova prosečna granica overkloka je sada 4,2-4,3GHz, dok kompatabilni kompleti RAM-a sada mogu da protegnu noge na preko 3400MHz.

U sustini ispravljena je većina boljki prethodne generacije, a jaz od skoro 1GHz između Intel I AMD otključanih procesora je spušten na dosta prihvatljivijih 700Mhz. PCAXE je na test dobio dva predstavnika nove generacije, R7 2700X I R5 2600X koji su temeljno testirani na kvalitetnoj ASUs Crosshair VII Hero matičnoj ploči, a u paketu je bio I komplet propisno brzog G.Skill Sniper X DDR4 RAM-a koji je radio na 3400MHz tokom testiranja.

Nama dragi Dušan, šire poznat kao “Bradule”, I Dr. Srle su za vas pripremili jedan *khm* kraći klip u kome prolazimo kroz sve glavne aspekte rafinisane arhitekture, dok će prefinjeni glas “Kocke” protumačiti ostvarene rezultate.

 

 

Zahvaljujemo se kompanijama AMD I ASUS na ustupljenim komponentama za potrebe  ove rezenzije.

Komentarišite na forumu…