Quantcast

sub

21

avg

2010

AMD Athlon II C3 revizija Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   
Indeks članka

uvodnaKrajem prošle (2009.) godine AMD je predstavio nove Phenom II procesore zasnovane na unapređenom silicijumu. U pitanju su bili Phenom II X4 965 i 975 procesori, proizvedeni u C3 reviziji 45nm proizvodnog procesa. C3 revizija je donela nešto veće radne učestalosti u odnosu na prethodnu C2 reviziju i nešto bolje termalne specifikacije. Kao takva C3 revizija procesa je bila rezervisana isključivo za najjače modele procesora. Po daljoj logici stvari, očekivano je bilo da AMD primeni unapređeni proces i na svoje slabije modele bazirane na Propus i Rana jezgrima. Vrlo verovatno je da ćemo uskoro videti i Athlon II X2, baziran na Regor jezgru, takođe izrađen u C3 reviziji. Ipak, znajući da je ova revizija pomerila za nekih 200 MHz overklok marginu tadašnjih Phenom II X4 C2 procesora, očekivali smo to i od Athlon II familije procesora. Da li je to zaista tako i u kojoj meri, možete da pročitate na narednim stranama...

 

 

Noviteti C3 revizije

Ovog puta AMD je postojeće Propus jezgro, inače bazirano na K10 mikro-arhitekturi, „prebacio" u C3 reviziju. Sa praktične strane gledano, C3 revizija donosi nešto bolji power managemant, malo nižu disipaciju u Cool'n'Quiet režimu i niže nominalne radne napone. Za overklok novih revizija je potrebno nešto manje napona, nego što je to bio slučaj sa C2, pa je i overklok margina viša. Što se tiče same disipacije snage, tu postoje određene varijacije u zavisnosti od primerka do primerka. Neki primerci procesora jednostavno imaju veći „leakage" od drugih. Sa tehničke strane gledano, C3 revizija donosi noviju generaciju tranzistora.

 

1_T 5_T
6_T 7_T

 

 

Već kod C2 revizije unapređenja performansi pFET tranzistora su u odnosu na 65nm proces primetna. Novi pFET tranzistori imaju veću specifičnu jačinu struje po mikrometru, 660 µA/µм u poređenju sa 510 µA/µм kod 65nm tranzistora, što im povećava „switching speed" (brzinu promene stanja iz logičke nule u jedinicu). Povećanje specifične jačine struje po tranzistoru utiče bitno na curenje elektrona i na termalnu disipaciju. Generalno C3 revizija uslovno rečeno donosi veći leakage od C2, ali i bolje performance tranzistora. Smanjenjem radnog napona, postiže se niska disipacija i dobar overklok potencijal.

C3 procesore lako prepoznajemo pri kupovini. Athlon II sa C3 revizijom jezgra prepoznajete po oznaci GM na kraju natpisa u prvom redu, odmah ispod oznake AMD Athlon II. Starije C2 jezgro poseduje GI oznaku. Oznaka se lako uoči na „prozorčetu" BOX ambalaže.

 

 

2_T 3_T 4_T

 

 

 

Indeks članka