Quantcast

če

24

jan

2013

AMD A10 5700 i A8 5600K APU-ovi Štampa El. pošta
Napisao Fedja Drndarski   
Indeks članka

Jedan zaključan, jedan otključan i sasvim dobra MSI FM2-A85X-G65 matična ploča

 

AMD A10-5700-A8-5600Pre izvesnog vremena detaljno smo testirali novi AMD APU, baziran na CPU jezgru i integrisanom GPU sa kodnim nazivom Trinity. Platforma se pokazala kao izuzetno dobro rešenje za veliku većinu korisnika koji bi želeli kompaktan sistem, sa veoma solidnim grafičkim i procesorskim performansama.

Većini čitalaca je jasno da danas solidan desktop računar mora da poseduje četiri procesorska jezgra, grafički čip koji može da potera u „igrivom“ frejmrejtu veliku većinu igara i da to sve radi na prvom mestu dovoljno brzo, a da košta i „dovoljno malo“ da bi predstavljalo zaista primamljivu ponudu. Upravo tako, Trinity kao najnovija serija APU-ova nudi zapanjujuće dobre performanse, naročito grafičke i kad to sve stavite na papir cena ovakvog sistema ne prelazi par stotina evra. Za uloženi novac teško može da se dobije više.

Ovog puta na testu imamo nešto slabije varijante Trinity-ja, koji „kucaju“ na nižim klokovima od prvotestiranog A10 5800K. Celokupna A10 serija poseduje identičan GPU, dok je A8 serija ipak nešto malo „osakaćena“, za neka dva SIMD endžina, čime je donekle smanjena snaga integrisanog GPU-a, ali ne previše. Tema ovog teksta je analiza isplativosti, potrošnje, kao i overkloking mogućnosti na običnom BOX hlađenju.

 

 

AMD A10-5700-A8-5600 08 T

 

Indeks članka