Quantcast

sub

19

jan

2019

Nova GPU mašina Štampa El. pošta
Napisao PCAXE   

9700KDa li vam je usko grlo?

Ovoga puta, Dule vam je pripremio vlog gde vam pokazujemo upgrade procesora na našoj test rig mašini.

Kako svi testovi koji su obavljeni trebaju da prikazuju najpouzdanije rezultate, odlučili smo se na nadogradnju.

Iako je 5820K šesto jezgarni procesor obavljao svoj posao izvrsno, i mogao da se upgrade-uje do 4.6GHz, primetili smo da ima usko grlo.

Opširnije...
 

pon

17

sep

2018

AMD Ryzen Threadripper 2990WX Štampa El. pošta
Napisao PCAXE   

2990WXOvaj procesor je smešan!

Heavy metal computing - ovakvo je prvim rečima na prezentaciji, AMD predstavio Ryzen Threadripper 2990WX procesor.

Opisan je kao prvi 32-jezgarni procesor na sveti i najmoćniji desktop pšrocesor u jednom.

Trideset dva jezgra nude 64 thread-ova simultane multi-procesirajuće snage, dok 80MB kombinovanog cache-a i veliki I/O od enthusiast-grade AMD X399 platforma rade zajedno kako bi omogućili da desktop procesor ovakve snage i zaživi.

Opširnije...
 

pet

24

avg

2018

AMD Threadripper 2nd gen Štampa El. pošta
Napisao PCAXE   

Ryzen Threadripper 2Najbolje postalo bolje

Danas smo imali prilike da testiramo drugu generaciju AMD Ryzen Threadripper desktop procesora.

Druga serija generacija poseduje četiri modela procesora, a svi su izgrađeni na 12nm "Zen +" osnovnoj arhitekturi, uključuju jedinstveni skup generičkih funkcija AMD II Ryzen procesora i kompatibilni su sa postojećim i novim X399 matičnim pločama.

Opširnije...
 

če

10

maj

2018

AMD Ryzen druga generacija – R7 2700X I R5 2600X Štampa El. pošta
Napisao Srđan Grbović   

uvodna TPre malo više od godinu dana imali smo priliku da ispitamo mogućnosti tada nove Zen arhitekture  iz AMD kuhinje koja je propisno uzdrmala dominaciju Intela na polju mainstream i high end desktop racunara. Po prvi put u poslednjih nekoliko godina smo imali kompetetivan heksa i octacore procesor za mainstream procesore i cak do 16 jezgara u high end segmentu. Tehnički, stara AMD arhitektura koja je kucala u FX seriji procesora je imala dostupne modele sa 6 i 8 jezgara, ali su njihove performanse u radu sa jednom niti debelo zaostajale za Intel pandanima, dok je HEDT-om dominirao Intel sa X99 platformom.

Sve se to promenilo sa lansiranjem Zen-a koji je izvršio veliki pritisak na Intel da brže-bolje objavi Coffee Lake i Skylake-X seriju procesora, čije je planirano lansiranje tek sledilo za ovu, a ne prošlu godinu. No I pored odličnog poteza, AMD-u nisu tekli med I mleko jer je lansiranje Ryzena bilo ispraćeno sa mnogim “dečijim bolestima” koje često dolaze u paketu sa lansiranje potpuno nove arhitekture I podnožja. Veliku boljku za nove korisnike Ryzena I one koji su planirali da promene tabor predstavljala je ograničena dostupnost kompatabilnog I brzog DDR4 RAM-a, bez koga se rizikovala velika nestabilnost sistema I gubitak na performansama. Stabilnost I kompatabilnost RAM kompleta je “upeglana” sa novijim verzijama BIOS-a, ali je I dalje veliki problem predstavljala vrtoglavo visoka cena bržih kompleta, a ako želite pri tome I veći kapacitet, morali ste da iskeširate istu svotu novca koliko bi ste dali za dobru matičnu ploču, Ryzen 1800X I da vam ostane za pivo. No ni to nije sprečilo posvećene fanove I korsnike kojima je dozlogrdila politika Intela da pređu na novu Zen platform o čijim smo performansama detaljno pričali u prošlogodišnjim člancima I video klipovima.

 

Opširnije...
 

sre

16

avg

2017

Ryzen 3 i Ryzen 5 Štampa El. pošta
Napisao PCAXE   

Ryzen3Ryzen5Posle dugog iščekivanja, tim PCAXE-a je rešio da ispita mogućnosti pristupačnog četvoro-jezgarnog procesora. U pitanju je Ryzen 3. Put do ovog procesora nije bio nimalo lak.

Sama istorija nastanka procesora može se sumirati da je Intel svoj dual-core procesore sa hyper-threadingom omogućio po kupce ne tako pristupačnim cenama, dok je AMD imao krivudavu istoriju sa svojim proizvodima koji nisu jednostavno mogli da pariraju tadašnjoj Intel Core arhitekturi. Videvši da je napravljeno dosta propusta, tim iz AMD-a je rešio da preuzme stvar u ruke i na tržište predstavio Ryzen procesore i samu Zen arhitekturu procesora.

Dule je pripremio opširnu recenziju Ryzen 3 i Ryzen 5 procesora kao i predstavio njihove performanse.

Opširnije...
 

uto

18

apr

2017

AMD Ryzen 5 1600X Štampa El. pošta
Napisao Dušan Srbljak   

Ryzen 5Posle odličnog Ryzen R7 1800X procesora, koji je pokazao da se može nositi i sa najjačim Intelovim CPU-ovima sa cenom koja je dosta niža, na test nam je stigao i R5 model oznake 1600X uz odličnu Gigabyte Aorus AX370-Gaming 5 matičnu ploču koja čini overklok ovih procesora lakšim. Ryzen R5 1600X, kao i 1600 model će biti vrlo zanimljivi našem tržištu zbog svojih cena, kao i performansi koje nude.

Pošto ste navikli na video recenzije, Dušan Srbljak je spremio jedan detaljan video gde se delimično osvrnuo na arhitekturu ovih procesora, modele koji su izašli, kao i na prikaz performansi u popularnim benchmark programima koje koristimo u našoj test bateriji sa komentarisanjem postignutih rezultata.

Ko je zainteresovan da sazna više o arhitekturi ovih procesora, ona je do najsitnijih detalja objašnjena u Ryzen R7 recenziji, a za ostalo tu je video koji je Dušan pripremio.

Opširnije...
 

če

02

mar

2017

AMD KONAČNO IMA VRHUNSKI PROCESOR! Štampa El. pošta
Napisao Dušan Srbljak   

Ryzen podcast

 

AMD Ryzen podcastNećemo lagati i reći da smo od početka verovali u AMD kada je najavljena „ZEN“ arhitektura. Nismo, ali nismo ni bili pesimistični. Kada pričamo o PC tržištu, svako normalan bi trebalo da gleda šta je dobio za uložen novac, jer tu cifre ne lažu - ni one u benčmark programima, igrama isl, ni ona koju bi trebalo da odvojite kada kupujete neku komponentu.

Kada pričamo o tržištu desktop procesora, možemo reći da je u poslednjih desetak godina bilo poprilično dosadno – AMD je izgubio u trkama: performanse, performanse po vatu, single thread performanse, multi thread performanse, market share itd. Intel je situaciju bahato iskoristio. Na kašičice smo dobijali performanse svih ovih godina. Cene procesora da ne spominjemo...

A onda se pojavio se AMD Ryzen 7, a ovo je jedna od retkih industrija gde stvari mogu da se promene „preko noći“! Sa tim u vezi, Erik i Dule su pripremili podcast na temu Ryzena u kome su pričali o svemu ovome sa idejom da i „prosečnom Srbinu“ objasne kakvo je trenutno stanje stvari. Entuzijastima je već jasno da je AMD Ryzen 7 prava stvar!

Opširnije...
 

če

02

mar

2017

AMD Ryzen 1800X – ASUS Crosshair VI Hero Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski, Erik Nastovski, Srđan Grbović, Dušan Srbljak   

Uzdignuti AMD - Sve što ste želeli da saznate o Ryzen procesoru na jednom mestu

 

uvodnaMnogo je vode prošlo ispod Savskog mosta od kada je zadnji put AMD imao bolji ili barem ekvivalentno snažan procesor sa Intelom. PCAXE je portal koji je do sada u svakom tekstu vezanom za procesore vršio osvrt na prošlost, na to kako su se stvari razvijale u IT industriji, a naročito na polju x86 procesora. Tako će biti i u ovom tekstu, jer moramo da podsetimo na to da su nekada vremena bila daleko dinamičnija i zanimljivija nego što je to slučaj u poslednjih nekoliko godina.

Veliki plavi džin, Intel korporacija, suvereno je zavladala kao monopolista na tržištu procesora baziranih za PC računare, laptopove, x86 tablete i Mac-ove, a moramo priznati da su pokušali i sa procesorima za mobilne telefone, ali tu su daleko od monopola, zapravo to je veoma raznovrsno tržište na kojem postoji više igrača i oni svi govore ARM jezikom -  x86 je ipak ostao na neki način vezan za desktop. Nekada je i PC x86 procesora bilo fleksibilno kao što je danas tržište ARM kompatibilnih procesora, pa su AMD, Cyrix i još neki, proizvodili klonove Intelovih procesora.

Opširnije...
 

pet

02

sep

2016

Zen mikroarhitektura Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Greben koji uzdiže AMD u visine

 

uvodnaOdavno smo čuli za onu čuvenu izreku, istorija se ponavlja. Da li je takva situacija i kad je tržište procesora u pitanju ili ne? Ostaje nam da pokušamo da predvidimo šta donose naredni meseci, pa i godine kada je svet PC hardvera u pitanju. Svi smo svesni najezde mobilnih uređaja, raznolike ponude Android i iOS uređaja, počev od „pametnih“ telefona, preko tableta, pa sve do kojekakvih mini PC i „pametnih“ televizora.

PC tržište, čini se da je nekako otišlo u drugi plan, a kada je u pitanju gejming tu je situacija dosta podeljena sa konzolama. Intel je izgubio primat na tržištu Android uređaja sa svojim „low power“ x86 procesorima poput Atoma, jer su se pokazali kao lošije rešenje od npr. Cortex A57, pa sad i novih A72 jezgara, naročito kada su u pitanju performanse po watt-u, a da ne pričamo o Apple-ovim jezgrima Twister, koji se mogu bez problema porediti po performansama sa Intelovim high-end PC Haswell i Skylake mikroarhitekturama, uz znatno nižu disipaciju.

Dakle, Apple je dokazao da Intel više nije glavni „baja“ u kraju i da postoji još „igrača“ na tržištu. Ipak, Apple je trenutno daleko vrednija kompanija i od Intela, a da ne govorimo o AMD-u, čije vrednosti akcija i pored povećanja ne mogu dovesti vrednost ni približno onoliko koliko vredi Apple. Međutim, AMD je u svojoj prošlosti imao prilično dobar menadžment, racionalizaciju troškova, a iz njihove „kuhinje“ su nekada izlazili veoma konkurentni proizvodi po veoma povoljnim cenama. Ovaj tekst ćemo svakako prožeti analizom „Intel vs AMD“, jer bez toga bi sve bilo dosadno.

Opširnije...
 

ned

03

avg

2014

AMD A10 7800 & A10 7700K na MSI A88X-G45 Gaming Štampa El. pošta
Napisao Feđa Drndarski   

Štedljivko i overkloker

 

AMD A10 7700 7800Testovi procesora su obično predvidljivi kada imamo APU nešto niže i nešto više frekvencije, zbog čega gotovo uvek možemo da očekujemo konzistentne rezultate, pa stoga takvi testovi nisu preterano zanimljivi, jer je već manje ili više poznato o čemu se radi u koliko je testiran do tada predstavnik familije.

PCAXE je do sada od Kaveri APU-ova testirao A10 7850K koji predstavlja „flagship“ model, ali i A8 7600 koji je blago „osakaćen“ model. Razlika se svodi na nešto manji broj „shader“ jedinica, odnosno „stream“ procesora, koji su sastavni deo AMD GCN grafičke arhitekture. Ono što je zanimljivo u celoj priči je kako se ovi APU-ovi ponašaju kada im se konfiguriše TDP, za šta je naravno potrebna i odgovarajuča matična ploča. Pored toga, različiti broj „stream“ procesora može uticati na ishod određenih testova koji se oslanjaju na OpenCL podršku.

Opširnije...
 


Strana 1 od 6