Quantcast

sre

05

apr

2017

Gigabyte Aorus Z270X-Gaming 5 Štampa El. pošta
Napisao Srđan Grbović   
Indeks članka

Poslanik od boga Horusa ili možda ne?

 

Gigabyte Z270X Gaming 5Poslednji put kada smo imali Gigabyte matičnu ploču na testu, bila je to „bogovska“ Aorus Z270X – Gaming 9 matična ploča iz nove Gigabyte Aorus linije proizvoda, koja je bila naoružana do zuba i bez kompromisa, ali takođe i van domašaja dobrog dela populacije sa visokom cenom od 690€ ( u vreme pisanja ove recenzije). Ovoga puta smo na test dobili cenovno dosta pristupačnijeg člana, Gigabyte Aorus Z270X – Gaming 5, koji ima dobrano prijatniju cenu od 235€.

Naravno sa padom cene, očekuje se da ova matična ploča manjka u nekim oblastima u odnosu na perjanicu Aorus linije matičnih ploča, kao i da će nedostajati neke funkcije, a mi ćemo na današnjem testu utvrditi koliko je Gigabyte morao da "čupne" kako bi se Gaming 5 uklopila u ciljanu cenovnu kategoriju?

Gigabyte Aorus Z270X Gaming 5 je primarno namenjena gejmerima koji pored solidnih overklokerskih mogućnosti žele mogućnost ubacivanja još jedne grafičke karte za SLI/CrossFire, ali i da imaju veliku fleksibilnost što se tiče izbora skladišta koje mogu da koriste, pošto je matična ploča opremljena sa dva M.2 slota, jednim U.2 konektorom i čak tri SATA Express konektora koji se mogu naravno koristiti i kao 6 standardnih SATA III konektora. To je jako dobar izbor konektora i retko koja matična ploča ovog cenovnog ranga poseduje ovako dobru fleksibilnost.

 

Gigabyte Z270X Gaming 5 038 T

 

Matična ploča bi takođe godila i moderima zbog svog crnog PCB-a, belog oklopa koji se lako skida i farba, ali i vrlo dobre pokrivenosti sa RGB osvetljenjem, te će se uklapanje u bilo koju šemu boja lako izvesti. Išarana plastična lajsna pored RAM slotova se lako skida jer je pričvršćena pomoću dva pina i može se zameniti sa nekim drugim dizajnom. Overklokerima sa druge strane, ne bi bila najbolje rešenje zbog razloga koje ćemo proći u “Overklok” segmentu.

 

Indeks članka