Quantcast

sre

09

nov

2016

ASUS P10S-WS Štampa El. pošta
Napisao Srđan Grbović   

Prava poslovna 

 

ASUS P10S WS 2DTržište je jako dobro zasićeno u svim cenovnim rangovima sa matičnim pločama orijentisanim na gejming i mejnstrim sektor, te matične ploče namenjene za radne stanice i isključivo profesionalnu upotrebu ostaju pomalo zapostavljene što se tiče testova i detaljnijeg upoznavanja sa njihovim sposobnostima.

U aprilu ove godine smo na testu imali izuzetnu ASUS Z170-WS matičnu ploču koja upravo pokriva profesionalni sektor i koja je bez imalo preterivanja blistala na našem testu i zaslužila naše visoko priznanje, ali ima par bitnih nedostataka. Kada se u priču ubace osetljivi podaci i brojke sa kojima barataju banke, instituti, istraživačke stanice, veliki nedostatak postaje odsustvo podrške za ECC ( Error Correcting Code ) RAM. Tu u priču uskače ASUS P10S-WS matična ploča sa Intel C236 čipset,  podrškom za ECC RAM i novu seriju Intel Xeon procesora baziranih na Skylake arhitekturi.

 Druga nešto manja mana je relativno visoka cena ako je potrebno naručiti stotine takvih matičnih ploča za potrebe radnih stanica ili servera, te bi P10S-WS bila pristupačnija opcija sa značajno nižom cenom bez velikih kompromisa što se tiče kvaliteta i funkcionalnosti, ali sa manje „trica i kučine“.

Kompanija Intel je sa izlaskom Skylake arhitekture odlučila da više razdvoji svoju Xeon i Core porodicu procesora. Ovog puta vam je potreban ili C236 ili C232 čipset za upotrebu ECC RAM-a i Skylake Xeon E3-1200 V5 seriju procesora. Pored Xeon linije, ovi čipseti podržavaju i ostatak Intel procesora baziranih na Skylake arhitekturi i koji staju naravno u LGA 1151 podnožje.

 

ASUS P10S WS 2D 001 T

 

Ovim potezom je Intel uspešno zaključao bilo kakav pokušaj izvlačenja nekih dodatnih performansi iz vašeg Xeon procesora, jer C236 i C232 ne podržavaju overklok bilo koje vrste, gde je to do skora bilo moguće na Intel čipsetima koji su podržavali bar overklok preko FSB-a.

Ali dosta pozadinske priče i da mi polako pređemo na detaljnije upoznavanje sa novom ASUS P10S-WS u videu koji smo pripremili za vas. Uživajte !

 

 

Proizvođač ASUS
Naziv modela P10S-WS
Format (cm) ATX (30,5x24,4)
Čipset (Kontrolerska logika) C236
Socket 1151
Broj DIMM slotova 4
Maksimalna količina RAM-a [GB],[MHz] 64, 2133
Audio čip Realtek ALC 1150
LAN 2 x Intel I210
WiFi N/A
Bluetooth N/A
Broj naponskih faza 7
Slotovi za proširivanje 1 x PCIe 3.0/2.0 x16 (x16/x8)
1 x PCIe 3.0/2.0 x16 (x8 mode)
1 x PCIe 3.0/2.0 x16 (x4 mode)
1 x PCIe 3.0/2.0 x16 (x4 mode)
Maksimalan multi GPU setup AMD Quad-GPU CrossFireX
Broj SATA konektora 8 x SATA 6Gb/s
U.2 konektor N/A
M.2 SATA 2
SATA Express N/A
Broj USB portova USB 3.1: 2 x back panel (1 x type A + 1 x type C)
USB 3.0: 4 x back panel + 2 x front panel
USB 2.0: 4 x front panel
Video portovi 1 x DVI-D, 1 x VGA, 1 x DP, 1 x HDMI
Dužina garancije [god.] 3
Cena ~ [€] 230
Kontakt http://www.asus.com/rs/

 

Posle detaljnije upoznavanja dizajna, možemo zaključiti da je uloženo poprilično napora u balansiranju nekoliko parametara. Prva stvar koju možemo primetiti je zaista odlična konektivnost u svakom pogledu. Matična ploča poseduje čak 4 video konektora ( VGA, DVI-D, HDMI i DP ), dual gigabit lan, dva M.2 slota i 8 SATA 3 konektora, što vam omogućava značajnu fleksibilnost što se tiče odabira skladišta i omogućava povezivanje do tri monitora istovremeno.

 

ASUS P10S WS 2D 003

 

 Voleli bi smo da je na matičnoj ploči bio prisutan i U.2 konektor za NVME bazirana skladišta. Naponska sekcija na prvi pogled deluje malo „anemično“ sa svojih 5 faza ( 3 za CPU i 2 faze za iGPU), ali su te faze sačinjene od 5 International Rectifier 3555M power pakova, kvalitetnih zavojnica i 12K Nichicon Gold kondenzatora. Takav odabir komponenti je čini sasvim adekvatnom za višegodičnju upotrebu sa najjačim Skylake Xeon E3-1200 V5 i Core procesorima.

  

ASUS P10S WS 2D 2D 002 T

 

Treća bitna stavka je naravno cena. ASUS P10S-WS je cenovno pozicionirana značajno niže od konkurencije čije matične ploče sa sličnom konektivnošću i izborom komponenti lako prebacuju cifru od 300€, i to je čini izuzetno kompetetivnom i pristupačnom za ono što nudi.

ASUS P10S-WS se jako dobro pokazala na testu. Idealno bi bilo da smo pri ruci imali neki Xeon E3-1200 V5 procesor u kombinaciji sa ECC memorijom, ali je matična ploča „bez po muke“ izdržala  i5-6600K i Patriot Viper 4 DDR4 memoriju.

 

ASUS P10S WS 2D rezultat T

 

 Par stvari nam je zasmetalo. Prvo, to je nemogućnost kontrole brzine ventilatora pomoću softvera, tako da smo primorani ili da koristimo „low noise“ adaptere ili da biramo ventilatore sa nižim brojem obrtaja kako bi sebi obezbedili tišinu u radu. A druga, pomalo paradoksalna stvar je „mogućnost overkloka“. Da se preciznije izrazimo, bili smo u mogućnosti da u BIOS-u menjamo množilac procesora, tajminge memorije i relevantne napone, i BIOS bi prihvatio ta podešavanja, ali pri ulasku u Windows i pokretanju CPU-Z programa i stres testa, utvrdili smo da procesor i memorija i dalje rade na svojim fabričkim podešavanjima. Ako uzmemo u obzir da sam C236 čipset ne podžava overklok, zašto bi ASUS inženjeri uopšte stavljali ova podešavanja u BIOS ?

 

ASUS P10S WS nagrada

                               

Nova ASUS P10S-WS vas neće ostaviti ravnodušnim sa svojim odličnim izborom konektora, komponenti i naravno pristupačnom cenom, te tako zasluženo dobija „PCAXE Diamond“ i „PCAXE Bestbuy“ nagrade.

Prednosti:

  • Vrhunski izbor video konektora
  • Dobar izbor konektora za skladište podataka
  • Veliku broj dugmića i tastera na matičnoj ploči za olakšan rad
  • Solidna audio sekcija
  • USB 3.1 Type C i Type A konektori
  • Pristupačnija cena od konkurencije

Ni tamo, ni vamo:

  •  Nemogućnosto kontrole brzine ventilatora

Mane:

  • Nedostatak U.2 konektora

 

ASUS P10S-WS matičnu ploču ustupila lokalna kancelarija ASUS-a.

Komentarišite na forumu ...