Quantcast

ned

23

okt

2016

VELIKI PROPUST MICROSOFTA! – OPREZ! Štampa El. pošta
Napisao PCAXE   

Virus za koji trenutno ne postoji rešenje

 

Desktop attackKo bi rekao da ćemo u 2016. godini prisustvovati širenju virusa za koji trenutno ne postoji zakrpa, odnosno rešenje. Još uvek nije poznato koja hakerska grupa stoji iza virusa „Desktop attack“. Sumnja se da je reč o „Chaos Computer Club (CCC)“, inače jednoj od najpoznatijih i najstarijih hakerskih grupa, jer se jedino javno oglasio bivši član i jedan od lidera Andy Müller.

„Bio  sam aktivan devedesetih godina, još u to vreme je svima nama bilo jasno da je moguće manipulisati Windows kernelom, ali je tužno što je u 2016. godini njihov izvorni kod i dalje na nivou devedesetih. Bilo je pitanje vremena“.

„Desktop attack“ virus zaključava ikonice na dekstopu, a svaka kreirana ikonica ostaje nakon njenog pomeranja na tom mestu zauvek, sve do instalacije novog Windowsa. Na izgled bezazleno, ali veoma iritantno ako se uzme u obzir i psihološki faktor – zamislite da nešto ne možete da obrišete ili pomerite sa desktopa?!

Microsoft se još uvek nije zvanično oglasio, ali ova sveopšta agonija traje već oko četrnaest dana. Najgore od svega je što i dalje nije poznat mehanizam zaraze, odnosno na koji način i puta čega se virus prenosi. Kompanije kao što su Kaspersky tvrde da rade na antivirusnoj zaštiti, ali ako se uzme u obzir da je ažurnost ove kompanije do sada bila maksimalno dva dana, a da je prošlo čitavih 14 dana, izgleda da je reč o nečemu sa čime se još uvek nisu susreli.

 

Desktop attack 01

 

Naš savet je da čim primetite da ste zaraženi sa „Desktop attack“ virusom instalirate novi Windows, i da ne marite što morate da opet instalirate i podesite sve programe iz početka, jer je gomila korisnika prijavila da nakon toga nisu imali više problem, ali isto tako je dosta korisnika prijavilo da se nakon par dana virus opet pojavio na njihovim računarima.

Ono što je takođe čudno je to što „Desktop attack“ ne stvara apsolutno nikakve druge posledice do već opisanih, pa se postavlja pitanje: Šta taj neko želi da nam poruči, jer mu očigledno ne predstavlja problem da napravi još veću štetu?

Nastavljamo da pratimo situaciju, i da Vam izveštavamo stanje, a neki konkretni savet nemamo, jer ponavljamo, nikom nije jasno kako dolazi do zaraze. Možda je u pitanju website koji svakodnevno posećujete, možda je u pitanju e-mail, možda je u pitanju torrent, možda neki popularni  „XXX“ website, ko zna...

 

Komentarišite na forumu...