| Vesti | Softver | Twitter zarađuje na čudan način?
Softver

Twitter zarađuje na čudan način?

twitter

Od kada je pokrenut 2006. godine, Twitter praktično nije još zaradio ni centa. Osnivači, Biz Stone i Evan Williams još uvek nisu otkrili na koji način planiraju ostvarivati zaradu, često izjavljujući kako se – barem za sada – oslanjaju samo na novac investitora. Imaju ga, kažu, trenutno sasvim dovoljno na bankovnom kontu da bi se zamarali stvaranjem unosnog poslovnog plana, pa svu svoju energiju usmeravaju ka kreiranju što boljeg servisa i što bolje usluge za svoje korisnike.

 

 

Reklo bi se da je malo ko naivan da poveruje kako ovaj preduzetnički dvojac, iza kojeg stoje izuzetno uspešni projekti kakvi su Blogger.com i Odeo, nema razrađenu ideju o tome kako će zarađivati na Twitteru, servisu danas jednako izvikanom kao što je donedavno bio Facebook, no čini se da bi tome zaista moglo biti tako. Ako i ne govore istinu po tom pitanju, iskreni su sigurni u vezi ulaganja velikih napora u održavanje servisa – Twitter, zbog mesečnog rasta broja korisnika od neverovatnih 1.382%, „puca po šavovima“. Korisnici često to mogu i osetiti – web-stranica ovog servisa ponekad je nedostupna, ponekad nepodnošljivo spora, a neretko se gube poslani tvitovi ili direktne poruke. Delom zbog toga, udeo onih kojih prestanu koristiti Twitter unutar mesec dana nakon što ga prvi put isprobaju zaista je veliki, otprilike 60%.

 

 

Pred godinu-dve još se uvek verovalo kako će se Twitter „pokriti“ deljenjem zarade sa mobilnim telekomunikacijskim operaterima od SMS-ova, budući da se može u nekim zemljama tvitovati i slanjem poruke na određen broj s posebnim tarifiranjem. Takva zarada ipak se pokazala prilično malenom, posebno zbog toga što mnogi koji tvitaju putem mobilnog telefona radije to čine koristeći posebne aplikacije napravljene u tu svrhu, a koje „troše“ gprs i 3g usluge, a ne SMS-ove, pa je teorija o tom modelu privređivanja bila prva koja je pala u vodu. Jedna od starijih priča o načinu zarade Twittera, a koja živi i danas, jeste ona po kojoj će Twitter u jednom trenutku postati novi medij za oglašavanje. U trenutku komercijalizacije ovog servisa, korisnicima će se, među tvitove, početi plasirati i propagandne poruke, bez obzira poželi li neko „pratiti“ određenog oglašivača ili ne. Malo ko ipak veruje da će do toga doći, s obzirom da bi stvar izazvala značajan revolt korisnika i još veći procenat onih koji bi odustali od korišćenja servisa. I sami oglašivači se boje da bi kroz takvu rabotu pre mogli steći negativnu reputaciju spamera, nego neki opipljiv tržišni efekat. 

Poslovni model Twittera je, naprosto, taj da poslovnog modela naprosto – nema. Twitter će i dalje živeti od dodatnih investicija, budući da svakih par meseci neko u taj servis uloži nemalu količinu miliona, a u trenutku kada takve finansijske injekcije splasnu – kompanija će konačno biti prodata. A tada, brigu o tome kako s Twitterom zaraditi, vodiće neko drugi.

 

Izvor: Google

Komentarišite na forumu

Ivan Vujić

Software, storage, network etc editor @ AXE
Database migration @ RC ETF

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste poslali komentar