| Vesti | Softver | Proglašen pobednik Intelovog međunarodnog sajma nauke i inženjerstva
Softver

Proglašen pobednik Intelovog međunarodnog sajma nauke i inženjerstva

intel

Ejmi Čao iz Ričardsona pobeđuje zahvaljujući najnovijem napretku ostvarenom u oblasti lečenja raka

 

SAN HOZE, Kalifornija, 14. maj, 2010 – Kompanija Intel i Društvo za nauku i javnost proglasili su danas pobednike Intelovog međunarodnog sajma nauke i inženjerstva, najvećeg naučnog takmičenja namenjenog predfakultetskom nivou.

Petnaestogodišnja Ejmi Čao, iz Ričardsona, Teksas, osvojila je prvo mesto za rad na razvoju fotosenzitivnog uređaja namenjenog fotodinamičkoj terapiji (PDT), novoj terapiji u lečenju raka koja koristi energiju svetlosti kako bi aktivirala supstancu koja ubija ćelije raka. Ejmi je uručeno 75.000 dolara i nagrada Gordon E. Mur, koja se dodeljuje po prvi put u čast jednog od Intelovih osnivača i penzionisanog izvršnog direktora.

Ostali nagarđeni su osamnaestogodišnji Kevin Elis iz Vankuvera, i Jale Fan iz Bivertona, Oregon, kojima je Intel Fondacija uručila po 50.000 dolara. Kevin je razvio metodu koja automatski ubrzava kompjuterske programe analizirajući ih u toku rada, tako da zadaci bivaju raspoređeni na brojne mikroprocesore. Projekat na kome je radio Jale prikazuje prednosti koje donosi kvantno računarstvo u izvođenju komplikovanih izračunavanja.

 

„Preko 1.600 mladih iz svih krajeva sveta, koji su učestvovali na ovonedeljnom Intelovom međunarodnom sajmu nauke i inženjerstva pokazali su da je naredna generacija naučnih i tehničkih inovacija uzbudljiva i napredna,“ izjavio je predsednik i zvršni direktor  kompanije Intel, Pol Otelini. „Nadam se da će strast koju su ovi srednjoškolci pokazali prema matematici i nauci doneti još jednu generaciju inovatora, naučnika i preduzetnika koji će unaprediti svet u kome živimo.“

Na ovogodišnjem sajmu takmičilo se 1.611 mladih naučnika iz 59 zemalja, regiona i oblasti. Pored tri glavne nagrade, Intel fondacija nagradila je sa po 8.000 dolara svakog od 19 pobednika u pojedninačnim kategorijama i dodelila je po 1.000 dolara školama pobednika i srodnim sajmovima koje oni predstavljaju. Više od 600 dodatnih nagrada obezbeđeno je od strane velikog broja korporativnih, akademskih, vladinih i naučnih sponzora.

Društvo za nauku i javnost, neprofitna organizacija posvećena javnom angažmanu u naučnim istraživanjima i obrazovanju, poseduje i administrira međunarodni naučni i inženjerski sajam od njegovog osnivanja 1950. godine.

„Čestitamo Ejmi, Kevinu i Jalu što su bili motivisani i spremni da odgovore na najveće naučne izazove današnjice,“ izjavila je Elizabet Marinkola, predsednica Društva za nauku i javnost. „Rad ovih talentovanih učenika i ostalih finalista oduševio nas je i sigurni smo da će oni nastaviti svoj rad na rešavanju problema.“

Finalisti Intelovog međunarodnog sajma nauke i inženjerstva izabrani su sa 539 srodnih sajmova širom sveta. Njihovi projekti procenjivani su na licu mestu od strane 1.000 sudija iz skoro svake naučne discipline, svaki obično poseduje doktorat ili ekvivalentno šestogodišnje profesionalno iskustvo u jednoj od naučnih disciplina. Spisak finalista je dostupan na adresi www.societyforscience.org/intelisef2010.

Intelov međunarodni sajam nauke i inženjerstva 2010 zajednički finansiraju kompanija Intel i Intel fondacija uz dodatnu podršku brojnih drugih poslovnih, akademskih, vladinih i naučno orijentisanih sponzora. Ove godine, Google je glavni sponzor i domaćin.

Više informacija o Intelovom međunarodnom sajmu nauke i inženjerstva 2010 možete dobiti na www.intel.com/pressroom/kits/events/isef2010. Kako bi propratili trenutna dešavanja priključite se Facebook grupi na adresi www.facebook.com/pages/Inspired-by-Education/32855637280 i pratite naše Twitter objave na adresi www.twitter.com/intelinspire. Video snimci dostupni su na adresi www.thenewsmarket.com/intel. Kako bi saznali više o društvu za nauku i javnost posetite www.societyforscience.org.

 

Nagrada Gordon E. Mur


Po prvi put, nagrada Gordon E. Mur dodeljena je prvonagarđenom na Intelovom međunarodnom sajmu nauke i inženjerstva 2010. Nagrada, praćena sa 75.000 dolara koje dodeljuje Intel fonadacija, biva dodeljena u čast Intelovog osnivača i penzionisanog izvršnog direktora. Mur je najpoznatiji po „Murovom zakonu,“ koji je više od 45 godina vodio industriju poluprovodnika ka sve snažnijim čipovima uz smanjene troškove elektronike. Kako biste saznali više o Muru, posetite sdresu www.intel.com/pressroom/kits/bios/moore.htm.

 

Intelova obrazovna inicijativa


Intelova posvećenost obrazovanju prevazilazi Intelov međunarodnog sajma nauke i inženjerstva. Samo u toku protekle decenije, Intel je uložio više od 1 milijarde dolara u obraztovanje, a njihovi  zaposleni su donirali  više od 2.5 miliona časova u cilju poboljšanja obrazovanja u 50 zemalja. Kako bi saznali više o Intelovoj inicijativi za obrazovanje, posetite www.intel.com/education i CSR@Intel blog na blogs.intel.com/csr. Kako bi se pridružili Intelovoj zajednici ljudi koji dele svoje priče u nadi da će postati katalizatori za akciju i glas promene u globalnom obrazovanju, posetite www.inspiredbyeducation.com.

 

Komentarišite na forumu