| Vesti | Softver | NVIDIA 3D Vision vodi astronaute na Mars
Softver

NVIDIA 3D Vision vodi astronaute na Mars

nvidia

NVIDIA 3D Vision tehnologija pomaže učesnicima Mars-500 projekta da iskuse virtuelnu stvarnost dok simuliraju međuplanetarno putovanje

Beograd – 08, Jun, 2010. – Mars-500 projekat, deo Ruskog  federalnog svemirskog programa, služi da replikuje uslove koji će postojati na putovanju za Mars. Poslednja i najduža faza projekta koja počinje 3. juna uključuje simulaciju izolacije i kašnjenja komunikacije na interplanetarnom putovanju. Šest kosmonauta će provesti ukupno 520 dana u hermetički zatvorenom prostoru.  Naučnici koji će nadgledati internacionalni tim (koji uključuje ruske, francuske, italijanske i kineske kosmonaute) se nadaju da će naučiti da li je takvo putovanje fizički i psihički moguće.

Tokom njihovog eksperimentalnog „leta“ svaki član posade će biti opremljen sa laptopom baziranim na NVIDIA 3D Vision tehnologiji (www.nvidia.ru/3dvision). Kao vodeće rešenje na polju stereoskopske 3D grafike, 3D Vision će pomoći kosmonautima da dožive virtuelni Mars a takođe i da se opuste u trenucima odmora.

Trenutno ne postoji način da se fizički simulira sletanje i istraživanje nove planete tako da će ti elementi eksperimenta biti omogućeni kroz 3D simulaciju stvarnosti. Elementi fizičke sredine kao što su gravitacija, nivoi svetla i prašina u atmosferi mogu biti simulirani i oživljeni u 3D.

 

Dubina i kvalitet grafike koju omogućava NVIDIA 3D Vision čini tačnost reprodukcije psiholoških efekata ključnih operacija (od poletanja do sletanja ekspedicije na površinu planete) još preciznijim. Postavljanjem posade u ekstremno realističnu 3D stvarnost, 3D Vision omogućava kosmonautima doživljaj od koga je jedino bolje biti na pravoj crvenoj planeti.

 

NVIDIA 3D Vision se sastoji od bežičnih aktivnih shutter naočara, displeja koji je sposoban za 120Hz, 3D Vision ready GeForce grafičke karte i specijalnog softvera koji transformiše sadržaj u stereoskopski 3D.

 

Mars-500 eksperiment traje 520 dana se sastoji iz 3 dela od kojih svi uključuju NVIDIA 3D Vision:

 

  • Putovanje do crvene planete
  • Period od 30 dana rada na površini Marsa
  • Povratak na Zemlju

 

Pogledajte više informacija o „Mars -500“ projektu na http://mars500.imbp.ru/en/index_e.html

Pogledajte više o NVIDIA 3D Vision tehnologiji na  www.nvidia.ru/3dvision

Pogledajte više o drugim NVIDIA Mars projektima na  http://www.nvidia.com/object/marsrover_success.html

 

Komentarišite na forumu